Pune ouăle într-un vas suficient de încăpător încât acestea să stea într-un singur strat. Adăugă suficientă apă pentru a le acoperi pe toate.
Pune apă la fiert şi cum apar bule pe margine şi ouăle se mişcă uşor, opreşte focul, acoperă cratiţa cu capac şi cronometrează după timpii de mai jos. Scoate ouăle şi lăsă-le în apă rece, puţin, dacă vrei să le consumi calde, mai mult, dacă le consumi reci.
Timpul de fierbere se referă la timpul în care oul se află în oala acoperită.
Ou fiert moale – 3 minute
Gălbenuşul oului are aspectul un lichid gros; albuşul este în cea mai mare parte solid, cu unele zone moi în apropiere de centru.
Ou fiert-mediu – 12 minute
Albuşul este ferm, dar nu uscat, iar gălbenuşul nu este umed, dar nici complet uscat.
Ou fiert tare – 15 minute
Gălbenuşul nu este deloc umed, iar albuşul este ferm peste tot, fără a avea consistenţă de cauciuc.