4 polițiști de frontieră și 4 vameși, reținuți în dosarul de corupție de la punctele de frontieră, iar alți 15 angajați, sub control judiciar.
Patru dintre inculpaţi sunt din Bihor, agenţi operativi la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Borş, şi sunt acuzaţi că ar fi luat mită de la şoferii de pe microbuzele de transport persoane pentru a trece cu vederea neregulile acestora.
Cercetările în dosarul de corupţie instrumentat de DNA Iaşi a pornit în toamna anului 2020, iar în prima fază, suspiciunea a vizat doar vameşi şi poliţişti de frontieră români de la granița dintre Moldova și România.
La începutul lui 2021 însă, investigaţiile au fost extinse şi în Republica Moldova, printr-un acord de colaborare dintre procurorii anticorupţie din cele două ţări, fiind înfiinţată o echipă comună de anchetă.
Ofițeri ai DGA au lucrat sub acoperire, iar vameșii au fost filmați când luau mită
Ofițeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi colaboratori ai anchetatorilor au lucrat sub acoperire mai bine de un an, ca angajaţi ai unor firme de transport persoane şi coletărie, cu curse pe ruta Moldova – România – Germania. Cu tehnică audio-video montată pe haine, aceștia au trecut prin PTF Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Oancea (Galați), Stânca (Botoșani) și, în final, în Borș (Bihor).
Aceștia au filmat negocierile purtate cu frontieriștii și vameşii, atât la intrarea cetăţenilor moldoveni în România, cât şi la ieşirea acestora spre Ungaria, prin PTF Borş.
Transportatorii plăteau șpăgi cuprinse între 20 şi 250 euro pentru ca poliţiştii de frontieră şi vameşii români să nu-i întoarcă din drum pe pasagerii moldoveni care nu respectau reglementările privind perioada de şedere în Uniunea Europeană de către cetăţenii extracomunitari.
Banii erau introduşi în acte şi dispăreau când documentele erau returnate. Totodată, șpăgile nu erau fixe: „În Borş se cerea cel mai mult, chiar şi 250 de euro. În Albiţa, era între 20 şi 50 de euro”, au explicat surse din anchetă pentru sursa citată.
Nici lucrătorii moldoveni de la frontieră nu se lăsau mai prejos, sumele pretinse și primite variind între 100 și 900 de euro.
Percheziții în vămile din țară
Săptămâna trecută, ofițerii anticorupție au descins la cinci puncte de trecere a frontierei, printre care Vama Albița și Vama Sculeni.
DNA a transmis atunci că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022”.
Potrivit procurorilor, în schimbul banilor primiţi cu titlu de mită, inculpaţii şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor sau a coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul anumitor cantităţi de mărfuri.
Procurorii anticorupție au anunțat pe 18 ianuarie că pentru 23 de persoane s-au dispus măsuri legale, astfel: 8 persoane au fost reținute, dintre care patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro