În acest articol îți vom spune când și cine a inventat artificiile, care este principiul de funcționare al acestora și ce trebuie să știi cu privire la folosirea materialeor pirotehnice în această perioadă.

Cine a inventat artificiile

Fascinaţia oamenilor pentru spectacolele pirotehnice a apărut în China încă din Antichitate, mai exact în perioada cuprinsă între anii 900 şi 600 î.Hr..

În acele vremuri, un grup de alchimişti chinezi care încercau să obţină elixirul care să-i facă să trăiască veşnic au descoperit în schimb o formă primitivă a prafului de puşcă pe care îl știm cu toții în zilele noastre.

Artificiile sunt substanțe chimice care generează reacții explozive prin lansarea lor de pe pământ în aer și sunt însoțite de fenomene luminoase și sonore

Prin combinarea cărbunelui cu sulf și alte substanțe, ca nitratul de potasiu, cunoscut pe atunci ca un simplu condiment alimentar, au obținut un efect exploziv, scrie Today I Found Out. Mai târziu, un călugăr chinez care căuta o metodă pentru a alunga spiritele rele, a luat o tulpină de bambus pe care a umplut-o cu acest amestec şi l-a aruncat în foc, obținând o explozie puternică.

Mult mai târziu, la circa o sută de ani după inventarea artificiilor, în timpul dinastiei Song (960-1279), locul bambusului a fost luat de hârtie, iar noile „dispozitive” au început să fie comercializate de vânzătorii ambulanți pe stradă publiului larg din toate categoriile sociale.

Același amestec exploziv avea să reprezinte o utilă și eficientă armă de foc pe câmpul de luptă. Acesta era folosit sub forma unor mici petarde care erau plasate în vârful săgeţilor, erau aprinse şi lansate asupra inamicului. Astfel, au apărut primele rachete, care au deschis calea către artificiilor aeriene.

Secretul artificiilor avea să ajungă și în Europa în secolul al XIII-lea. Comercianții, misionarii și diplomații arabi care vizitau China aduceau mostre de pulbere în țările lor de origine, iar de aici mai departe pe Bătrânul Continent.

O cronică ce datează din anul 1380 consemnează că la Vicenza (Italia) locuitorii au putut admira un foc de artificii în formă de porumbei ai păcii după o luptă între clanuri.

De altfel, Italia este cunoscută ca fiind leagănul pirotehniei europene, ştiut fiind că ceremoniile religioase se încheiau de multe ori cu asemenea spectacole, ca de exemplu ziua Sfântului Ioan, patronul Florenţei.

Ce sunt artificiile

Artificiile sunt o clasă de instrumente pirotehnice explozive, substanțe chimice care generează reacții explozive prin lansarea lor de pe pământ în aer și sunt însoțite de fenomene luminoase și sonore.

Cuvântul artificii provine din limba greacă și este obținut prin alăturarea termenilor pyro și teknikos, care în traducere liberă înseamnă arta focului.

În mod normal, artificiile pot lua diferite forme pentru a produce patru „efecte” primare: lumină, zgomot, fum și materiale solide plutitoare care cad lent sub forma unor confetti. Pot fi create pentru a arde cu flăcări și scântei de diferite culori, și anume roșu, portocaliu, galben, albastru, verde, violet, argintiu și auriu.

Ceea ce se vede pe cerul nopții sub forma stelelor care strălucesc pentru câteva secunde sunt niște biluțe de circa doi centimetri în diametru, care conţin patru ingrediente principale: oxidanţi, reductoare, coloranţi şi lianţi.

Poliția avertizează că persoanele care doresc să folosească articole pirotehnice în această perioadă trebuie să respecte prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive

În momentul în care artificiile sunt aprinse, oxidanţii eliberează oxigenul care se combină cu agenţii de reducere, ceea ce asigură energia din spatele exploziei. Oxigenul este „carburantul” care asigură intensitatea exploziei şi spectacolul culorilor. Un foc de artificii poate fi trimis până la o înălțime de 300 de metri.

Artificiile sunt folosite pe toate meridianele lumii cu ocazia unor evenimente speciale și zile de sărbătoare, în scopuri estetice, culturale și religioase, mai ales datorită efectului vizual și sonor pe care acestea îl oferă și care este adeseori amplificat de ambient.

Un record mondial a fost stabilit la trecerea în anul 2014, la Dubai, pentru cele mai multe artificii aprinse într-o singură reprezentație coordonată. Focurile de artificii din acea noapte au fost pregătite timp de zece luni, iar cele peste 500.000 de artificii au fost epuizate după o reprezentație care a durat în jur de 6 minute.

Cum funcționează artificiile și cum se obțin culorile

În 1830, în perioada renascentistă italiană, au început să fie adăugate diferite metale în praful de puşcă pentru a obține ceea ce vedem astăzi, și anume explozii vibrante de culori care luminează cerul pe timp de noapte. Primele culori au fost galben și portocaliu.

Italienii nu deţineau la acea vreme suficiente cunoştinţe pentru a obţine toate culorile pe care noi le putem admira astăzi, însă experimentele făcute de ei au jucat un rol important în procesul de evoluţie al artificiilor.

Artificiile sunt folosite pe toate meridianele lumii cu ocazia unor evenimente speciale și zile de sărbătoare

Poate vă întrebați cum se obțin culorile artificiilor. Ei bine, explicația este următoarea: în clipa în care metalele se încălzesc, electronii ajung într-o stare de agitaţie maximă şi produc energie, iar când încep „să se calmeze”, aceştia emit energie sub formă de fotoni.

Această formă de energie determină lungimea de undă a luminii pe care o vedem și produce, astfel, diferite culori, în funcţie de substanţa care este folosită.

Spre exemplu, pentru a obţine un roşu aprins se foloseşte clorură de litiu. Pentru a obține culoarea galben se adaugă nitrat de sodiu, pentru albastru se folosește clorură de cupru, pentru alb se adaugă pudră de magneziu, iar exemplele pot continua.

Ce pățești dacă folosești ilegal materiale pirotehnice

Poliția avertizează că persoanele care doresc să folosească articole pirotehnice în această perioadă trebuie să respecte prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Cei care vor încălca legislația în vigoare se pot alege cu amenzi.

Astfel, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil. Persoanele peste 18 ani pot utiliza și articole pirotehnice din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1.

De asemenea, pot fi folosite materiale pirotehnice destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv cele de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut.

Utilizarea materialelor pirotehnice de către persoanele fizice este interzisă prin lege și este sancționată cu amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.

Când și unde nu poți folosi materiale pirotehnice

Potrivit Legii nr. 126/1995, folosirea articolelor pirotehnice se interzice în următoarele situaţii:

  • între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice/ petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • în locurile unde există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Vezi şi care este diferenţa dintre o rachetă balistică şi una de croazieră!

 
 

Urmărește-ne pe Google News