În provincia Free State din Africa de Sud, funcționează mai multe ferme unde mii de lei și tigri sunt crescuți în condiții îngrozitoare doar ca să fie sacrificați pentru oasele lor, comercializate în Asia, potrivit unei anchete OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).
Destinația finală o reprezintă China, unde sunt folosite pentru prepararea unui cocktail din oase de leu măcinate amestecate cu ierburi și alcool.
Proprietarul râde când este confruntat cu informația despre leii care au ars de vii în ferma lui, scriu reporterii OCCRP într-o investigație care arată cum funcționează comerțul internațional cu oase de leu. Când incendiile s-au extins prin provincia Free State din Africa de Sud, în septembrie anul trecut, flăcările au cuprins și ferma respectivă, lăsând în urmă un dezastru.
Videouri și fotografii de atunci arată cadavre de lei întinse pe pământul carbonizat, alături de trupurile unor animale care au supraviețuit, însă erau prea slăbite ca să se miște. Leii și tigrii erau bolnavi și subnutriți. Unii erau atât de disperați încât au apelat la canibalism. Peste 30 de animale au trebuit să fie eutanasiate.
De trei ori mai mulți lei în ferme decât în sălbăticie
Nu există date oficiale despre câte animale sunt ținute în astfel de ferme private în Africa de Sud, dar cel puțin două studii independente au arătat că e vorba de peste 7.800 de lei, de trei ori mai mult decât populația sălbatică de lei a țării, scrie OCCRP.
Aceste ferme funcționează într-o zonă gri legală, însă ele hrănesc o piață neagră internațională uriașă, care împinge specii precum leii și tigrii în pragul dispariției.
Scheletele leilor crescuți în captivitate sunt comercializate de aceleași grupări de crimă organizată care fac trafic cu produse interzise precum fildeșul și cornul de rinocer, ca parte a comerțului global ilegal cu animale sălbatice, în valoare de mai multe miliarde de dolari.
Oasele de leu, folosite ca afrodiziac sau ca remediu pentru răni
Industria de creștere a leilor din Africa de Sud a început în anii ‘90. Atunci au sosit primii vânători de trofee în căutarea animalelor pe care să le ucidă în excursii foarte coregrafiate. Și familia Trump a participat la astfel de evenimente.
Însă de mai bine de un deceniu, fermierii s-au reorientat, iar acum cresc lei și alte feline mari pentru oasele lor, care sunt foarte apreciate în medicina tradițională chinezească. Sunt folosite fie ca afrodiziac, fie ca un remediu pentru răni.
Deși oamenii de știință spun că nu există dovezi pentru aceste remedii, cererea pentru „vin de oase”, cum este numit amestecul, rămâne ridicată în rândul chinezilor bogați.
Activiștii pentru drepturile animalelor spun că, deoarece majoritatea leilor din Africa de Sud sunt acum crescuți pentru oasele lor, există puține stimulente pentru a-i menține sănătoși cât timp sunt în viață.
Unde sunt vândute scheletele de leu?
Reporterii OCCRP au descoperit că aproape jumătate din oasele de leu expediate în străinătate între 2016 și 2019 au fost vândute în Laos, o țară din Asia de Sud-Est, cunoscută ca un centru al comerțului ilegal cu animale sălbatice.
Cele mai multe dintre aceste oase au fost cumpărate de companii-fantomă conectate la unul dintre cele mai notorii grupuri de trafic de animale sălbatice din lume, Xaysavang Network din Laos.
Aproape toate oasele au fost vândute de câțiva brokeri și taxidermiști din Africa de Sud, au arătat datele de export.
De cele mai multe ori, animalele nu sunt masacrate în fermele unde sunt crescute, ci în abatoare care funcționează în condiții îngrozitoare.
Moratoriu asupra comerțului cu oase, dar fermele funcționează în continuare
În 2017, Ministerul Mediului din Africa de Sud a impus cote anuale, care limitează numărul de schelete de feline mari care puteau fi exportate din țară.
După ce un ONG a contestat cu totul legalitatea exporturilor, Înalta Curte a decis, în 2019, că acestea sunt neconstituționale, deoarece nu țin cont de bunăstarea leilor.
De atunci, guvernul a încetat să mai emită cote de export, punând efectiv un moratoriu asupra comerțului cu oase.
Confruntat cu presiunile tot mai mari, ministrul mediului din Africa de Sud a anunțat, anul trecut, că guvernul va închide complet această industrie. Cu toate acestea, fermele de lei continuă să funcționeze, iar viitorul miilor de animale ținute în interiorul lor este neclar.
Anul trecut, Ministerul Mediului a spus că încă existau 260 de astfel de ferme, în ciuda moratoriului.
Autoritățile dau vina unele pe altele
În martie anul acesta, inspectorii au găsit lei care trăiau în condiții „îngrozitoare” la una dintre cele mai mari ferme din provincia Free State.
Ministerul mediului a spus că supravegherea fermelor de lei revine autorităților locale și nu este responsabilitatea ministerului să investigheze cine se află în spatele comerțului cu oase.
Guvernul provinciei Free State le-a spus reporterilor OCCRP să trimită o cerere de acces pentru informații publice, apoi a refuzat să mai răspundă la întrebări.