Sistemul este activ pe autostrăzile A1 și A2, dar și pe DN2 din județul Vrancea. Noul sistem e-Sigur funcționează după cum urmează: poliţistul rutier descarcă toate datele înregistrate de radar, cei din Centrul de management al traficului le analizează, află cine sunt proprietarii mașinilor și transmit o solicitare de declinare a identității.
În continuare, posesorii vehiculelor trebuie să pună la dispoziția oamenilor legii datele de identificare ale celor care se aflau la volanul autoturismelor la momentul comiterii abaterii. Ulterior, amenda va fi trimisă acasă, fără ca șoferii să mai fie trași pe dreapta.
„Eu cred că este o măsură eficientă pentru că vorbim de radare la vedere, pe trepied. Eu am fost întotdeauna adeptul acestui mod de acțiune”, a afirmat Tavi Perțea.
Înainte de activarea acestui sistem, unui polițist îi lua 10 minute să sancționeze un șofer, a afirmat Tavi Perțea: „Practic, ca polițist, dădeai undeva la 6 amenzi într-o oră. Dacă erau 2 polițiști, se aplicau aproximativ 10-12 amenzi pe oră”.
Acum, cu noile radare, șoferii nu mai au cale de scăpare dacă încalcă regulile de circulație, întrucât vor fi filmați continuu, a mai menționat polițistul.
În primele luni, Perțea a mai precizat că se așteaptă ca 60 de șoferi să fie amendați pe oră, adică un conducător auto pe minut.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro