Sistemul de vot din SUA este unul vechi de 200 de ani, iar alegerea președintelui SUA se face prin sufragiu universal indirect. Pe 8 noiembrie, de fapt, americanii vor desemna un grup de mari electori reuniți în cadrul unui “Colegiu Electoral”, amintește AFP. Mai precis, ei aleg un număr de electori la nivelul fiecărui stat, iar ei aleg mai departe președintele.

Colegiul Electoral, creat prin amendamentul 12 al Constituţiei, în 1804, numără 538 de membri care vor alege preşedintele şi vicepreşedintele.

Câștigătorii alegerilor prezidențiale, fie tandemul democrat Hillary Clinton – Tim Kaine, fie cel republican Donald Trump – Mike Pence, vor fi cei care vor obține 270 de electori.

Sistemul de vot din SUA – Cum este ales numărul electorilor

Desigur, numărul electorilor nu este stabilit la întâmplare, ci în funcție de numărul locuitorilor unui stat. Totodată, numărul este egal cu cel al senatorilor și reprezentanților unui stat în Congres. Districtul Columbia, în care se află şi capitala, Washington, nu are niciun reprezentant cu drept de vot în Congres, dar are trei mari electori.

California, cel mai populat stat din SUA, are 55 de electori, Texas are 38, iar Florida 29. Statele cu cei mai puțin locuitori au mimim trei electori. În total, la nivelul SUA se ajunge la 538 de electori, însă pentru a ajunge președintele SUA ai nevoie de votul a 270 de electori.

În caz de egalitate, sarcina de a alege viitorul președinte îi revine Camerei Reprezentanților. Acest lucru s-a întâmplat în 1800 și 1824. Vicepreședintele este ales de Senat.

Președintele SUA, posibil să fie ales fără să obțină votul popular

Având în vedere sistemul electoral din SUA, este posibil ca președintele să fie ales fără să obțină majoritatea absolută a voturilor populației. Acest lucru s-a întâmplat de câteva ori. De astfel, George W. Bush a ajuns președinte în defavoarea lui Al Gore, în 2000, deși nu a câştigat votul popular.

Acest lucru este posibil deoarece în aproape toate statele, cu excepția Maine și Nebraska, candidatul care obține cele mai multe voturi primește toți electorii statului respectiv. De exemplu, este suficient ca un candidat să obțină un singur vot în plus față de rivalul său în California pentru a câștiga toți cei 55 de electori.

Cum arată harta electorală, cu doar câteva zile înainte de alegeri

Potrivit Real Clear Politics, Hillary Clinton se bazează pe 226 de electori din cei 270 necesari, în timp ce Donald Trump se bazează pe 180 de electori.

Hillary Clinton este sigură pe 7 state, care au 115 electori: Massachusetts (11 ), New York (29), California (55 District Columbia (3), Hawaii (4), Maryland (10) și Vermont (3).

Hillary Clinton este favorită în alte șase state (care au 54 de electori): Illinois (20 electori), New Jersey (14), Washington (12), Rhode Island (4 ), Delaware (3), Maine – primul district congresional (1).

Alte șapte state înclină către candidata democrată: Maine (2), Minnesota (10), Wisconsin (10), Michigan (16), New Mexico (5), Oregon (7), Connecticut (7)

Donald Trump este sigur pe 9 state, care au 49 de electori: Alabama (9), Arkansas (6), Kentucky (8), Idaho (4), Nebraska (4), Dakota de Nord (3), Oklahoma (7), Virginia de Vest (5), Wyoming (3).

Este favorit în 9 state, care au 51 de electori: Missouri (10), Louisiana (8), Mississippi (6), Montana (3), Dakota de Sud(3), Tennessee (11), Alaska (3), Kansas (6), Nebraska – al doilea district congresional (1)

Alte 5 state înclină către Trump: Georgia (16), Indiana (11), Texax (38), Carolina de Sud (9), Utah (6)

Bătălia decisivă pentru Casa Albă se dă în 11 state cheie

Bătălia decisivă pentru Casa Albă se dă în 11 state cheie, unde votanții sunt încă indeciși: Ohio (18), Florida (29), Carolina de Nord (15), Pennsylvania (20), Colorado (9), Nevada (6), Iowa (6), New Hampshire (4), Virginia (13), Arizona (11), Maine – al doilea district congresional (1).

Citește și: Donald Trump a depășit-o pe Hillary Clinton într-un sondaj. Scandalul e-mailurilor, lovitură dură pentru democrată

Cele mai recente sondaje privind cursa electorală din Statele Unite arată că Hillary Clinton și Donald Trump merg umăr la umăr, iar avantajul democratei în fața republicanului a scăzut dramatic.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News