România devine a opta țară din Uniunea Europeană în care Facebook introduce programul de verificare a informațiilor, potrivit platformei Upgrade 100.
Lansat în urmă cu 10 zile de Facebook în parteneriat cu Agenția France Presse (AFP) , un examinator al informațiilor certificat prin Rețeaua Internațională de Verificare a Faptelor, programul reprezintă cea mai recentă încercare a rețelei de socializare de a combate dezinformarea. Pentru România, există o singură persoană responsabilă acum, fotojurnalistul Andrei Pungovschi.
În urma acestui parteneriat, orice postare cu potențial periculos din newsfeed va putea fi marcată ca atare ori eliminată.
Politicienii au imunitate
Tratamentul nu se va aplica însă și pentru partide și politicieni care au, și aici, imunitate, a explicat Bronwen Roberts, Fact Check Coordinator AFP Europe.
Pot fi verificate postări de pe conturile personale, ale diverselor pagini, postări ale unor publicații și instituții media.
Etapele procesului de verificare și cum arată marcarea
- Userii semnalează conținutul în Facebook
- Facebook transmite informația spre angajații AFP printr-o aplicație
- AFP decide ce anume și cum „demontează”, utilizând mai multe categorii, de exemplu: total fals, parțial fals, missleading (de exemplu video real dar explicație video înșelătoare), altered (imagini modificate de exemplu), missing context (de exemplu o declarație făcută în alt context decât cel prezentat ca fiind actual), satiră (doar dacă e posibil de a fi luată în serios)
- Facebook marchează ca atare conținutul verificat și oferă un link spre AFP (sau alți fack checkeri aflați sub contract cu platforma).
sursa: Upgrade 100
Tot ce s-a verificat până acum se poate vedea în timp real, la adresa: verificat.afp.com. Până vineri seara, aici apăreau șase informații verificate și marcate ca fiind false.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro