Într-un tweet, Musk a sugerat alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat în mod ilegal, după așa-zisele referendumuri. Acestea au fost denunțate de către Kiev și guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive. „Rusia pleacă de acolo, dacă aceasta este voia poporului”, a scris Musk.

Directorul executiv al Tesla a mai sugerat ca Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014, să fie recunoscută oficial teritoriu al Rusiei, ca alimentarea cu apă a Crimeei să fie asigurată și ca Ucraina să rămână neutră. El le-a cerut utilizatorilor Twitter să voteze cu „da” sau „nu” ideile sale.

Postarea i-a înfuriat pe ucraineni, iar președintele Volodimir Zelenski a răspuns cu propriul său sondaj. „Care Elon Musk îți place mai mult?”, a scris Zelenski pe Twitter, oferind două răspunsuri: „unul care susține Ucraina” sau „unul care susține Rusia”.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a sugerat un „plan de pace mai bun” în baza căruia Ucraina își preia teritoriile, inclusiv Crimeea; Rusia e demilitarizată și denuclearizată; iar „criminalii de război” sunt judecați de un tribunal internațional.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andri Melnik, a avut o reacție directă. „La naiba este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk”, a scris Melnik pe Twitter.

Alți lideri europeni și-au exprimat, de asemenea, opoziția față de planul lui Musk. „Dragă @elonmusk, când cineva încearcă să fure roțile de la Tesla ta, asta nu-l face să devină proprietarul legal al mașinii, sau al roților. Chiar dacă ei susțin că s-a votat în favoarea acestei situații”, a postat pe Twitter președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Musk, care este și directorul executiv al SpaceX, a continuat primul său tweet cu un alt sondaj: „Să încercăm asta atunci: voința oamenilor care trăiesc în Donbas și Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau Ucraina”.

El a spus că nu-i pasă dacă propunerea lui este nepopulară, argumentând că îi pasă „dacă milioane de oameni mor inutil pentru un rezultat în esență identic”.

În februarie, când internetul Ucrainei a fost întrerupt în urma invaziei Rusiei, Musk a răspuns la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care căuta ajutor. Musk a spus că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al SpaceX este disponibil în Ucraina și că SpaceX trimite mai multe terminale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News