Martin Walther este unul dintre fermierii care i-a așteptat pe românii care s-au îmbulzit joi pe aeroportul din Cluj să plece la muncă în Germania. Primul avion dintre cele șapte care urmau să aterizeze pe aeroportul Baden din sudul Germaniei a avut o întârziere de 50 de minute, iar Walther era nerăbdător.

Acesta a angajat cinci muncitori sezonieri pe care i-a luat cu mașina într-o călătorie de 250 de kilometri înapoi spre Spalt, la sud-vest de Nuremberg, acolo unde familia sa are o fermă de sparanghel, scrie publicaţia germană Badische Neueste Nachrichten.

Fără ajutoarele din România, spune Walther, probabil că recoltarea sparanghelului ar fi durat între 10 și 15 zile.

Stefan Huber, de la ferma Huber din Iffezheim, întâmpină, de asemenea, cinci români, dintre cei 189 au venit cu primul zbor. Dar vrea mult mai mulți. „Din păcate, contingentele au fost epuizate, dar asteptăm încă 25 de români săptămâna viitoare”.

Producătorii de sparanghel din Germania sunt bucuroși de faptul că guvernul federal a relaxat restricțiile de intrare pentru muncitorii din Europa de Est în urmă cu o săptămână. 40.000 de oameni, majoritatea români, au voie să intre acum în țară în lunile aprilie și mai.

Aproximativ 148.000 de lucrători sezonieri din Europa de Est lucrează în mod normal în câmpurile germane în fiecare an. În acest an, din cauza epidemiei de coronavirus, Simon Schumacher, directorul general al Asociației Fermierilor de Sparanghel și Căpșuni din Sudul Germanieii (VSSE) din Bruchsal, se așteaptă cu cel puțin 20 la sută mai puțini lucrători la recoltare.

Drum de șase ore pentru a-i întâmpina pe români

De la începutul acestei săptămâni, întreprinderile au putut să-și înregistreze nevoile pe un site web special activat al Asociației Fermierilor din Germania. De joi, primele avioane cu muncitori au aterizat pe opt aeroporturi din Germania. Fermierii trebuie să plătească singuri biletele de avion, care costă în jur de 280 de euro de persoană. Joi, pe aeroportul din Baden au venit cu microbuzele și autocarele să-i întâmpine pe români și fermieri din nordul Germaniei, adică de la distanțe de peste șase ore.

 
 

Urmărește-ne pe Google News