Daca aud pronuntandu-se ‘Biroul de Credit’ li se face pielea de gaina. In aceasta situatie sunt, conform unei statistici pe anul trecut, peste 280.000 de romani, care se afla inscrisi in baza de date a institutiei. Asa-numita ‘lista neagra’ a tuturor datornicilor, cei care au contractat un credit si, din motive diverse, nu si-au putut plati ratele la timp. Si totusi, cum poti scapa de sintagma ‘restantier la credit’?
Cea mai simpla, dar totodata si cea mai comuna metoda este aceea prin care expira termenul de cinci ani. Dupa aceasta perioada, clientul e sters automat din baza Biroului de Credit cu ajutorul unui simplu clic de mouse. Acest lucru e realizat doar de reprezentantii bancii la care persoana in cauza a devenit restanta, dupa ce clientul si-a platit datoriile.
‘Biroul de Credit primeste si transmite informatii de natura negativa inca din anul 2004. Pentru a fi inscris in baza de date, restantele la plata creditelor trebuie sa fie mai mari de 30 de zile si, incepand din 2007, valoarea acestora sa fie mai mare de 11 lei’, a declarat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.
O alta cale, mult mai complicata, insa valida numai pentru cei cu motive foarte solide pentru banca, este cea a dovezilor. Astfel, clientii explica, prezentand documente bine justificate, de ce nu si-au putut plati rata la timp.
Pentru stergerea unui client din baza de date inainte de termenul de cinci ani se analizeaza fiecare caz in parte si motivele intarzierii. ‘Spre exemplu, un client poate fi sters, daca rata nu a fost platita din motive independente de vointa acestuia. Exista cazuri in care banii au fost depusi din greseala in alt cont sau clientul nu a fost instiintat de aparitia unor solduri debitoare datorate unor comisioane’, ne-a declarat Mihai Rauta, director Consumer Risk Raiffeisen Bank.
Pana cand se efectueaza modificarile la Biroul de Credit, banca poate emite o hartie din care sa reiasa ca anumite informatii raportate despre client au fost modificate.
Cel mai mare restantier, un bucurestean
Portretul-robot al restantierului roman intocmit de Biroul de Credit arata astfel: barbat, 35-39 de ani, din Bucuresti, cu o datorie relativ mica la un credit de consum. Cea mai mare restanta in euro apartine unui bucurestean si se ridica la echivalentul a 600.000 de lei, in timp ce o femeie din Brasov detine un numar record de 21 de imprumuturi la 16 banci. Identitatea acestora nu a fost dezvaluita.