In cazul in care aveti vechime si nu mai puteti sau nu mai aveti chef sa mergeti la serviciu, puteti sa va retrageti inainte de termen. Pentru aceasta trebuie sa stiti ca pensia anticipata este de doua feluri, iar diferenta dintre ele o reprezinta modul de calcul.

Daca ati intrat in campul muncii devreme si ati implinit sau ati depasit anii de cotizare cu cel putin 10 ani, puteti solicita pensionarea anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor de pensionare.

La stabilirea stagiului de cotizare nu se iau in calcul perioadele asimilate precum pensia de invaliditate, cursurile de zi ale invatamantului universitar sau serviciul militar. Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cele ale celei de limita de varsta.

Actele se depun in 90 de zile

Daca indepliniti conditiile, trebuie sa va adresati Casei de Pensii de care apartineti cu urmatoarele acte: cerere, carte de munca, carnet de asigurari sociale, adeverinta privind eventuale sporuri si adaosuri, adeverinta privind conditiile de munca speciale, dovada certificarii stagiului de cotizare si o adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat.

Actele se depun in termen de  90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.

Pensia anticipata partiala

Daca ati realizat sau depasit stagiile de cotizare cu pana la 10 ani, dar nu ati implinit varsta pentru pensie de batranete, puteti solicita pensie anticipata partiala. In acest caz, aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu cel mult 5 ani. Valoarea pensiei anticipate partiale e stabilita din cuantumul pensiei pentru limita de varsta prin diminuarea acesteia in raport cu stagiul de cotizare si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard.

La ce varsta va lasa statul sa nu mai munciti

In prezent, varsta standard de pensionare este de 58 de ani pentru femei si de 63 de ani pentru barbati, iar stagiul complet de cotizare e de 26 de ani pentru femei si de 31 de ani pentru barbati. Potrivit Legii 19/2000, varstele de pensionare vor creste, astfel incat acestea vor ajunge, pana in martie 2015, la 60 si, respectiv, 65 de ani. Legislatia mai prevede cresterea, pana in martie 2015, a limitei de vechime  la 30 de ani la femei si 35 de ani la barbati.

 
 

Urmărește-ne pe Google News