Fă-ţi mai mult timp pentru el
În această ultimă săptămână de “libertate”, acordă-i şi mai multă atenţie. Răspunde-i la toate temerile şi întrebările, cu dragoste şi răbdare, ca să simtă că îi eşti alături. Dacă îl repezi, îl dojeneşti sau râzi de el, în “ziua Z” îl vei scoate din casă cu forţa şi cu tot circul de rigoare. Şi e greu de spus când şi dacă îşi va schimba ideile şi sentimentele faţă de grădiniţă sau şcoală.
Pregăteşte-l psihologic
Vorbeşte-i despre grădiniţă sau şcoală. Explică-i de ce trebuie să meargă şi ce avantaje va avea: se va reîntâlni cu prietenii din cartier şi îşi va face noi amici, va învăţa cântece şi jocuri noi, va afla o mulţime de lucruri ce-l vor ajuta să devină mai deştept. Argumentele tale trebuie să fie adaptate vârstei şi caracterului său.
Povesteşte-i despre prima ta zi de şcoală
Cei mici adoră să le facă adulţii confesiuni! Povesteşte-i ce ai gândit şi ai simţit tu, când ai trăit aceeaşi experienţă. Este mult mai bine să-i mărturiseşti că ai avut şi tu temeri şi emoţii decât să te lauzi cât de curajos şi nerăbdător ai fost. Aminteşte-ţi numele celor mai buni prieteni pe care ţi i-ai făcut şi deapănă câteva istorioare haioase legate de ei. Promite-i ferm că, dacă va avea probleme de orice fel, le veţi depăşi împreună.
Învaţă-l să se descurce singur
Lipsa de autonomie – obişnuinţa de a depinde prea mult de adulţi – poate fi un factor de stres, în special pentru un copil mic. Învaţă-l, deci, să se descurce singur cât de cât: să se dezbrace şi să îşi aşeze hainele în cuier, să îşi adune rechizitele la sfârşitul orelor şi să le pună frumos în ghiozdan. Ca să îşi recunoască mai uşor îmbrăcămintea (se întâmplă uneori ca doi copii să aibă ţinute identice sau asemănătoare), aplică semne distinctive: coase, pe guler, pe poale, pe căptuşeală, o steluţă, o floare etc.
Vizitaţi împreună şcoala sau grădiniţa
Ca să nu se simtă pierdut, în prima zi, într-o clădire străină, faceţi câteva plimbări până la grădiniţă sau şcoală. Dă-i explicaţii pe drum, ca să reţină reperele, arată-i curtea şcolii şi, dacă este voie, intraţi şi în clădire; parcurgeţi coridoarele, descoperiţi unde sunt toaletele, trageţi cu ochiul într-o sală de clasă etc.
Obişnuieşte-l treptat cu noul orar
Azi un pic, mâine un pic, redu ora de culcare, seara, şi ora de trezire, dimineaţa. Până luni, 14 septembrie, trebuie să intre în ritmul pe care îl va respecta până la prima vacanţă.
În «ziua Z»
În ziua cea mare, treziţi-vă suficient de devreme, ca să se spele, să se îmbrace şi să mănânce în linişte şi să nu o luaţi la goană pe drum; altfel va ajunge gata obosit şi stresat. Pune-i în ghiozdan haine de schimb – dacă este cazul -, rechizite, o gustare sănătoasă şi… o jucărioară, preferata lui, ca să aibă, “printre străini”, ceva din mediul liniştitor de acasă. Mergi împreună cu el, dacă este posibil, până la uşa clasei. Sărută-l şi spune-i că abia aştepţi să-ţi povestească, acasă, “cum a fost în prima zi”.