Virginia Costeschi, coordonator editorial în cadrul Grupului Editorial Trei, a vorbit, recent, la interviurile Libertatea Live despre cum îl înveți pe copil să citească. “Este esențial să-i obișnuim pe copii cu prezența cărților. Există cărți pe care copiii le pot folosi de când au doar câteva luni, pentru că sunt cărțile speciale pentru bebeluși, apoi sunt cărțile cu ilustrații și cu puțin text. Este important să le fim alături copiilor în această călătorie. Cititul este un obicei. Prin exemplul personal și prin timpul investit în lectură, că e seara sau în alt moment al zilei, copilul își va apropia cartea. Atunci procesul de citire va fi mult mai ușor pentru el”, spune Virginia Costeschi.

Deci cel mai important este să îți faci timp pentru copilul tău: să-i citești, apoi să citești și tu alături de el și, mai târziu, când mai crește, chiar să purtați discuții pe tema cărților citite. “Părinții trebuie să-l lase pe cel mic să-și exprime preferințele, pentru că degeaba îi citești o carte dacă pe el nu-l atrage. Părinții trebuie să discute tot timpul despre lecturi, căci astfel se întreține această pasiune. Un copil care  stabilește o relație cu lectura, va învața mai ușor, va avea o dezvoltare cognitivă mai bună. Întotdeauna este mai câștigat copilul care este prieten cu lectura”, adaugă Virginia.

Timpul maxim de atenție după vârsta de un an este de maximum 6 minute

Ca să încurajeze lectura în rândul copiilor, Virginia și colegi ei merg prin unitățile de învățământ. Ei își adaptează discuțiile în funcție de vârsta interlocutorilor. Spre exemplu, cum timpul maxim de atenție după vârsta de un an este de maximum 6 minute, la grupele mici poveștile sunt mai scurte și intercalate cu diferite activități. “Mergem în fiecare săptămână în grădinițe, școli și licee din București, pentru ateliere de lectură și colorat sau discutăm despre un anumit titlu. Chiar recent am fost într-un turneu metropolitan, pe care îl vom relua după Paște, cu titlul Ploaia Curcubeu, de Andreea Iatagan. O carte minunată despre prietenie, dorințe împlinite și asumarea propriei identități. Citim, discutăm despre personaje și copiii colorează personajele într-un caiet special”, mai spune coordonatorul editorial.

Colecții pentru copii realizate pe grupe de vârste

În cadrul editurii Pandora M există colecția “Panda” care se adresează copiilor de până la 7 ani, care are cărți proponderent ilustrate și cu text mai puțin și colecția “Literati“ pentru copii de 8- 14 ani.

O serie care se bucură de mare succes la copiii de 8-14 ani este ”Cine a fost…”, care prezintă o serie de biografii celebre. Copiii sunt îndrăgostiți de biografiile lui Albert Einstein, Marco Polo, Marie Curie, Mark Twain, William Shakespeare, Steve Jobs s.a.

Virginia și colegii ei organizează și minicursuri de scriere creativă “Cum să scrii o poveste reușită” în cadrul cărora copiii învață să creeze personaje, intrigi și finaluri surprinzătoare. Toate aceste activități vor continua și în lunile aprilie și mai.

Cărțile pentru copii, dar și celelalte titluri din cadrul Grupului Editorial Trei vor fi aduse la Bookfest, în perioada 30 mai- 3 iunie.

Datele arată că scade numărul românilor care citesc și dispar bibliotecile din România.


CITEȘTE ȘI: 

#salvatipipera | Asociația “Metrou Ușor”: Liniile RATB preorășenești până în Voluntari ar degreva stația de metrou Pipera

 

Urmărește-ne pe Google News