Printre susținătorii lui Juan Guaido se numără Statele Unite, Uniunea Europeană și statele sud americane, în timp ce Maduro este sprijinit de Turcia, Rusia și Mexic.
UPDATE: Marea Britanie se alătură statelor care îl susțin pe liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido. Un purtător de cuvânt al premierului Theresa May a transmis că alegerile prin care Nicolas Maduro a devenit preşedinte nu au fost corecte sau libere.
„Alegerile prezidenţiale din 2018 din Venezuela nu au fost nici libere, nici corecte. Susţinem în totalitate Parlamentul ales democratic, cu Juan Guaido ca preşedinte”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic.
Statele Unite
Primul care a reacționat a fost Donald Trump. Într-un mesaj de pe Twitter, președintele american a scris că „Poporul venezuelean a suferit prea mult timp din cauza regimului ilegitim condus de Maduro”.
Ulterior, într-un comunicat, administrația prezidențială americană a transmis că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, amplificându-şi presiunea asupra președintelui Nicolas Maduro.
Trump a spus că se va folosi „de întreaga forţă economică şi diplomatică a Statelor Unite pentru a face presiune pentru restaurarea democraţiei în Venezuela” şi a încurajat şi alte guverne din Emisfera Vestică să îl recunoască de asemenea pe Guaido.
Statele din America de Sud
Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, cu sediul la Washington, l-a felicitat pe Juan Guaido.
„Îl felicităm pe Juan Guaido, preşedintele în exerciţiu al Venezuelei. El are toată recunoaşterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară”, a scris pe Twitter Luis Almagro.
De asemenea, Brazilia, Columbia, Peru şi Canada au anunţat miercuri că îl recunosc pe opozantul Juan Guaido, preşedinte al parlamentului de la Caracas controlat de opoziţie, ca preşedinte interimar al Venezuelei
„Brazilia îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei. Brazilia va susţine politic şi economic procesul de tranziţie pentru ca democraţia şi pacea socială să revină în Venezuela”, este mesajul postat pe pagina oficială a MAE Brazilian.
Uniunea Europeană
Reprezentanții Uniunii Europene nu și-au exprimat oficial susținerea pentru Guaido, dar au transmis că susțin „vocea” poporului din Venezuela şi s-au pronunţat pentru alegeri „libere”.
„La 23 ianuarie, poporul venezuelan a cerut masiv democraţie şi posibilitatea de a-şi hotărî liber propriul destin. Vocea sa nu poate fi ignorată”, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, în numele celor 28.
„Drepturile civile, libertatea şi securitatea tuturor membrilor Adunării Naţionale, inclusiv a preşedintelui acesteia, Juan Guaido, trebuie să fie (…) pe deplin respectate”, a transmis Mogherini.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis și el că își exprimă speranţă că „întreaga Europă va fi unită în sprijinul forţelor democratice din Venezuela”.
„Spre deosebire de Maduro, adunarea parlamentară, inclusiv Juan Guaido, are un mandat democratic din partea cetăţenilor venezueleni”, a adăugat Tusk.
Palatul Elysee a declarat la rândul său că Franţa „se consultă cu partenerii săi europeni” înainte de a-şi face cunoscută poziţia
De cealaltă parte se află țări precum Turcia și Mexic care și-au exprimat oficial susținerea pentru Nicolas Maduro și Rusia care a criticat poziţia ţărilor occidentale cu privire la criza din Venezuela.
Turcia
Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat joi lui Nicolas Maduro și și-a exprimat sprijinul față de el.
„Frate Maduro, ţine-ţi capul sus, Turcia este alături de tine!”, i-a spus şeful statului turc lui Maduro în cursul acestei convorbiri telefonice, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei turce Ibrahim Kalin.
Erdogan şi Maduro întreţin raporturi strânse de mai mulţi ani.
Mexic
Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a transmis la rândul său că Mexicul îşi menţine sprijinul acordat guvernului condus de Nicolas Maduro.
„Recunoaştem autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene”, a declarat pentru AFP Jésus Ramirez, purtător de cuvânt al preşedintelui mexican
Rusia
Rusia nu a ales o tabără în ceea ce-i privește pe cei doi lideri venezueleni, dar purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Moscova a criticat joi poziţia ţărilor occidentale cu privire la criza din Venezuela.
„Evenimentele care se desfăşoară în prezent în Venezuela arată clar atitudinea comunităţii internaţionale progresiste faţă de dreptul internaţional, suveranitatea şi neamestecul în problemele interne ale unei ţări în care ea încearcă să-i schimbe puterea”, a declarat Maria Zaharova pe pagina sa de Facebook.
ONU
Organizația națiunilor Unite, prin vocea secretarului general Antonio Guterres a invitat la „dialog” în Venezuela pentru a se evita o „escaladare” a tensiunilor care ar putea duce la „dezastru” în această ţară.
Prezent la Forumului economic mondial de la Davos, Guterres a spus într-un interviu difuzat pe facebook că: „Sperăm ca dialogul să fie posibil pentru a se evita o escaladare care ar duce la un conflict, ce ar fi un dezastru pentru populaţia ţării şi pentru regiune”.
Miercuri, Juan Guaido s-au autoproclamat „preşedintele în exerciţiu” al Venezuelei, în fața unei mulțimi entuziaste. „Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere’, a spus Juan Guaido de la tribună.
Situația a devenit tensionată în țară după anunțul său. Zeci de mii de venezueleni au ieșit pe străzi, iar șapte persoane și-au pierdut viața în confruntările cu forțele de ordine care îl susțin în continuare pe Nicolas Maduro.
Citește și: Cine este Juan Guaido din Venezuela, tânărul care s-a auto-proclamat președinte în locul lui Nicolae Maduro
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!