Cuprins:
Femeile căsătorite sunt contactate de autoritățile locale și întrebate dacă au de gând să aibă copii. În plus, autoritățile chineze oferă și bani pentru a-i motiva pe locuitori să aibă mai mult de un copil.
Ba mai mult, instituțiilor de învățământ superior li s-a sugerat să introducă în programă cursuri despre iubire, iar în presa de stat sunt publicate constant articole despre avantajele de a avea copii.
„Populația Chinei se confruntă cu trei tendințe majore: îmbătrânirea, rata scăzută a natalității și rata scăzută a căsătoriilor”, a spus economistul Ren Zeping în cadrul unui interviu acordat în urmă cu o lună presei chineze.
„Există mai puțini copii și mai multe persoane în vârstă. Viteza și amploarea îmbătrânirii Chinei este fără precedent”, a mai adăugat el.
Stimulente și reduceri ale impozitelor pentru părinți
Pentru a reduce cheltuielile aferente creșterii copiilor, Beijingul a anunțat că va oferi stimulente și reduceri mai mari ale impozitelor pentru părinți.
În aceeași ordine de idei, Consiliul de Stat a comunicat, în luna octombrie a acestui an, că întocmește un plan de realizare a unei „societăți favorabile nașterilor”, parte dintr-un pachet de măsuri de relansare a economiei aflate în dificultate.
De asemenea, femeile măritate de 20 și 30 de ani din țară au fost sunate de oficiali locali și întrebate dacă au de gând să-și întemeieze o familie, conform mărturiilor mai multor persoane care au stat de vorbă cu jurnaliștii sursei citate și postărilor de pe rețelele sociale.
În timpul unor astfel de apeluri telefonice, unora dintre femei li s-a solicitat să meargă la controale prenatale, iar cele care deja sunt mame erau încurajate cu bani pentru a mai aduce pe lume copii. În medie, cuplurile trebuie să aibă 2,1 copii pentru a atinge rata de înlocuire a populației.
Peste 10.000 de dolari pentru al doilea copil
O locuitoare a provinciei Zhejiang, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a susținut că oficialii au oferit femeilor din zonă 14.000 de dolari pentru a aduce pe lume al doilea copil.
„Nu există o politică explicită, dar dacă o solicitați, autoritățile locale vor găsi o modalitate de a vă obține subvenția”, a declarat ea.
În luna decembrie, o publicație a Comisiei Naționale de Sănătate a îndemnat universitățile să introducă „cursuri de educație în materie de căsătorie și dragoste” pentru a-i încuraja pe studenți să intre în relații.
„Universitățile sunt un loc important pentru ca studenții să se îndrăgostească”, a scris publicația, menționând un sondaj potrivit căruia 57% nu vor să intre într-o relație din pricina volumului mare de muncă.
În articol se sugera ca în cadrul universităților să fie introduse cursuri privind teoria iubirii și analiza situațiilor din viața reală pentru a promova o „cunoaștere sistematică a iubirii și a căsătoriei”.