Cazul lui Emi Pian e ultimul relevant. Florin Mototolea, lider al clanului Duduianu, unul dintre cele mai influente din România, a fost ucis, în noaptea de 3 spre 4 august, de un membru al unei alte grupări, după o răfuială care a avut loc în cartierul Giulești, la capătul unui joc de barbut.
De la Mototolea la Magnus Aurolsson
Dacă Emi Pian era porecla, Florin Mototolea era numele pe care liderul clanului îl preluase după căsătorie.
Trebuie menționat că Mototolea e fost Duduianu, dar și-a schimbat după nevastă, așa cum obișnuiesc cei care au fost deseori urmăriți penal și căutați, numele și adresa.
Polițist criminalist:
Și unchiul lui Emi Pian, Petrișor Duduianu, zis Cristofor, și-a schimbat numele în Nicolae. Acesta și fratele său, Ion Duduianu, au murit în 2018.
Condamnat pe 30 ianuarie pentru infracțiuni informatice, Costel Corduneanu execută acum o condamnare de trei ani pentru că a instalat în telefonul soției un program de urmărire de tip keylogger pentru a descoperi dacă aceasta face sau nu videochat. Liderul clanului Corduneanu rămâne în pușcărie, după ce cererea de eliberare condiționată din august i-a fost respinsă.
Costel Corduneanu și-a luat, la un moment dat, numele de Constantin Bogdan, după cel al soției. La vremea aceea, în 2002, interlopul spunea că și-a schimbat numele din dragoste pentru soția sa. Însă, în realitate, era urmărit de polițiști din mai multe țări.
Și Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), fratele lui Costel, și-a schimbat numele după soție. Un alt frate de-ai lui Costel Corduneanu, Marian, își schimbase numele în Marian Simion.
Alte schimbări de nume
- Dinel Staicu, fost patron al clubului de fotbal Universitatea Craiova, care a fost condamnat șapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor (BIR), și-a schimbat numele după cel al soției, figurând drept Dinel Nuțu.
- Florian Bușcă, decedat în 2019, fost acționat la Dinamo, U Cluj sau Petrolul, și-a schimbat numele “din rațiuni de afaceri”, preluându-l pe cel de Walter, deoarece, spunea el, partenerii de afaceri străini nu îi puteau pronunța numele.
- Și liderul MISA, Gregorian Bivolaru, își schimbase numele în Magnus Aurolsson, pentru a nu fi găsit.
“Îi ajută, uneori, în străinătate”
“E o practică folosită pentru afară. În România nu are niciun efect pentru cine are acces la bazele de date. În momentul în care vrei să verifici o persoană, îi apare istoricul de nume, iar evidențele se țin după CNP. Dar sunt țări care nu au acest sistem și atunci pe ei îi ajută să scape pe moment de verificările operative, gen interdicții, mandate internaționale”, a declarat pentru Ziare.com un polițist criminalist.
În afara tacticii preluării numelui de familie al soției, interlopii se folosesc și de adresa de domiciliu a partenerei de viață sau a prietenilor pentru a scăpa de oamenii legii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro