Purtătorul de cuvânt al PSD, parlamentarul Radu Oprea, a propus modificarea unui proiect de lege astfel încât Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) să poată face angajări sau să promoveze oameni în instituţie fără concurs. Deşi numirile în funcţii de conducere din cadrul AEP se fac atât cu examen, cât şi cu avizul parlamentarilor, Radu Oprea a propus ca acestea să se facă şi prin „modificarea raporturilor de serviciu”, adică prin transfer, detaşare, promovare sau mutare temporară de la orice altă instituţie.

Amendamentul propus de parlamentarul PSD l-ar putea scăpa de problemele penale pe şeful AEP, Constantin Mituleţu-Buică. Acesta este acuzat de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 3 București că a demis abuziv 2 directori şi a angajat alţi 18, fără concurs, încălcând astfel normele legale. Astfel, dacă proiectul va fi adoptat de Camera Deputaţilor, în cazul lui Mituleţu se va aplica legea mai favorabilă şi, câtă vreme fapta nu mai există, acesta nu mai poate fi acuzat, au explicat avocaţii consultaţi de RISE Project. În plus, tot ca urmare a acestui amendament, AEP ar putea scăpa de procesele intentate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru 19 transferuri fără concurs din alte instituţii.

Traseul legii care l-ar scăpa pe Mituleţu de problemele penale

Jurnaliştii de la RISE Project au documentat traseul legii care l-ar putea scăpa pe şeful AEP de problemele penale. Astfel, la finalul anului trecut, un proiect de lege care modifică o ordonanţă de urgenţă privind Codul Administrativ a primit avizele necesare de la trei comisii din Senat.

Pe 15 februarie, proiectul de lege a primit şi avizul comun al Comisiei pentru muncă şi al celei pentru administraţie publică din Senat, dar cu un amendament adus legii care reglementează desfăşurarea alegerilor şi funcţionarea AEP. Amendamentul viza ca numirile în funcţii de conducere în AEP să poată fi făcute şi prin „modificarea raporturilor de serviciu”. Proiectul a fost votat de toţi parlamentarii din comisie, mai puţin de cei ai USR, şi a ajuns la Camera Deputaţilor.

La momentul obţinerii avizului comun al Comisiilor pentru administraţie publică şi pentru muncă din Camera Deputaţilor, amendamentul lui Radu Oprea este modificat din nou: numirile în funcţii de conducere prin „schimbarea raporturilor de serviciu” dispar, astfel că pentru o funcţie înaltă de conducere în AEP ajunge să fie suficient doar „un ordin al preşedintelui autorităţii”. Amendamentul a trecut cu majoritatea de voturi în comisie şi urmează să fie supus la vot în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională.

Constantin Mituleţu-Buică este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a demis abuziv 2 directori din AEP şi a angajat alţi 18, fără concurs. Acesta ar fi urmat să fie revocat din funcţia de preşedinte al AEP, în urma propunerii făcute de senatoarea Alina Gorghiu în şedinţa birourilor permanente reunite. După şedinţă, comisiile juridice ar fi urmat să elaboreze un raport comun pentru demitere, care să fie votat apoi în plenul Parlamentului. Raportul nu a mai apărut însă nici după patru luni, arată jurnaliştii de la RISE Project. Aceştia au documentat problemele de la vârful AEP în seria de articole Hidra electorală.

Urmărește-ne pe Google News