UPDATE ora 19.35. Ordinul de ministru care introduce scenariile de funcționare a școlilor cu prezență fizică sau online pe baza ratei de vaccinare a personalului din instituție a fost publicat în Monitorul Oficial, anunță edupedu.ro.
UPDATE: Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu respectiv Cseke Attila, a fost redactat și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Aproximativ 1,8 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane vor începe școala fizic luni, după vacanța forțată, a anunțat ministrul Cîmpeanu. El a precizat că fiecare școală poate să facă cerere să rămână în online, „dacă există probleme de personal sau de infrastructură”.
UPDATE: A fost publicată hotărârea CNSU privind școlile:
Principalele declarații ale lui Sorin Cîmpeanu:
- Se micșorează numărul de note necesar încheierii mediei pentru fiecare elev. În cazuri speciale, mediile vor putea fi încheiate după revenirea elevului în școală.
- Școala va începe pentru toți elevii și copiii din grădinițe pe 8 noiembrie, și la stat, și la privat. În foarte scurt timp va fi validată hotărârea de către CNSU, va fi semnată și trimisă către Monitorul Oficial.
Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei școli și grădinițe. Rata va fi disponibilă pe siteurile inspectoratelor școlare.
- Dacă există probleme de personal sau de infrastructură va exista posibilitatea să se formuleze o cerere ca școala să rămână în online chiar dacă are rată de vaccinare de peste 60%.
- Rata de vaccinare la nivel național era de peste 54% din școlile și grădinițele din România, învățământ de stat și învățămînt privat. Ratele vor fi actualizate, în fiecare zi de vineri.
- În momentul în care se va depăși rata de 60% școala sau grădinița va intra în prezența fizică.
- Un caz apărut într-o clasă generează suspendarea prezenței fizice în clasă, mai mult de jumătate din clase cu cazuri generează suspendarea prezenței fizice în școală.
În București 69% din școli aveau rata de vaccinare peste 60%. Datele vor fi actualizate astăzi. Sunt convins că în această săptămână s-au adăugat suficient de mulți colegi vaccinați, ca să putem spune că s-a depășit pragul de 70%.
- Erau 441 de școli publice și private în București care vineri aveau o rată de vaccinare de peste 60%.
- Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor, apoi în grădinițe, apoi urmează școlile gimnaziale.
- 1,8 milioane este o cifră estimativă a elevilor din privat și de la stat care se vor întoarce de luni la școală.
- Școlile care au rată de vaccinare sub 60% vor începe școala online.
Personalul didactic are un nivel de vaccinare mai mare decât personalul nedidactic și auxiliar.
- Am avut o reuniune cu cei de la ONAC și cu șeful DSU, care m-a asigurat că în 24 de ore de când DSU va primi testele de salivă, ele vor fi trimise în teritoriu și, cu sprijinul inspectoratelor școlare, vor fi ajunge în grădinițe și școli pentru a fi utilizate de două ori pe săptămână.
- De săptămâna vitoare, testele vor ajunge în școli.
- Am solicitat Ministerului Sănății sprijin pentru elaborarea unei proceduri cu privire la modul în care se vor administra aceste teste. Administrarea unor teste excede competența Ministerului Educației.
- Sunt convins că o astfel de rată de vaccinare pentru deschiderea școlilor îi va responsabiliza și pe colegii noștri care nu s-au vaccibat. Vor lua această decizie în interesul propriilor elevi.
- Întrebat dacă testele care vor ajunge în școli sunt obligatorii: Așteptăm procedura de la Ministerul Sănătății. Sunt ușor de administrat și sunt convins că nu va fi nevoie de o obligativitate pentru că ele vor fi folosite de elevi și angajați pe baza înțelegerii importanței stării de sănătate pentru ei și pentru comunitate.
- Am primit foarte multe solicitări de descentralizare. O altă cerere a fost aceea a păstrării datelor pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională. O altă cerere a fost cea a păstrării numărului de săptămâni de curs pentru toți elevii.
- Acest lucru se poate face prin compensarea celor două săptămâni de vacanță, cu o săptămână de vacanță pentru elevii din gimnaziu și liceu , în perioada 3-10 ianuarie, și cu o singură săptămână pentru elevii din ciclul primar și din grădinițe, care vor veni la școală, tot pe 10 ianuarie. Vor face o săptămână în plus de pe 10 pe 14 ianuarie.
- Se va relua activitatea în semestrul II și aceasta va continua până la datele cunoscute, respectiv 27 mai pentru elevii din clasa a XII-a, 3 iunie, pentru elevii de clasa a VIII-a, 10 iunie pentru toți ceilalți elevi, cu excepția elevilor din învățământul tehnologic și profesional, care vor încheia școala vineri, 1 iulie.
- Compensarea se face printr-o săptămână de vacanță în perioada 3-10 ianuarie pentru elevii din gimnaziu și liceu, renunțându-se la „Săptămâna altfel”, iar pentru elevii din cicul primar se va renunța doar la ”Școala altfel”.
Vom intra în vacanța de iarnă în data de 23 decembrie, vor fi 10 zile de vacanță. Elevii din gimnaziu și liceu vor reveni la școală 3 ianuarie. Elevii din clasele 0 – IV vor reveni la școală pe 10 ianuarie.
- În valoare absolută, numărul persoanelor vaccinate din unitățile de învățământ este mai mare decât numărul persoanelor vaccinate din orice alt domeniu, inclusiv domeniul sanitar. Procentual sistemul sanitar fiind mai mic numeric decât sistemul de învățământ, sigur că stă mai bine.
- Sunt impresionat de progresul ratei de vaccinare în rândul elevilor. În decurs de 2-3 zile am crescut numărul elevilor vaccinați cu cel puțin o doză, de 12-15 ani, de la 90.000 la 96.000. Pentru elevii de peste 16 ani, numărul a crescut de la 250.000 la 259.000, astfel că avem un număr de 355.000 de elevi vaccinați cu cel puțin o doză, ceea ce înseamnă 30% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare, adică de peste 12 ani.
- În prima săptămână de școală am avut 1.000 de elevi vaccinați în fiecare zi, în a doua săptămână am avut 1.700 de elevi vaccinați pe zi, în a treia săptămână amn avut 2.500 de elevi vaccinați/zi. Am ajuns la 4.600 de elevi vaccinați/zi. În ultimele zile am depășit 8.000 de elevi vaccinați în fiecare zi. În acest ritm, elevii vor constitui un exemplu pentru întreaga societate din perspectiva vaccinării.
- Rata de vaccinare va fi criteriul aplicabil în toate școlile și grădinițele din România, publice și private, cu excepți școlilor speciale. Școlile speciale vor putea funcționa cu prezență fizică, indiferent de rata de vaccinare. Facem eforturi de a discuta cu tot personalul acestor școli pentru a înțelege importanța de asigurare a protecției sanitare în aceste școli în care învață copii cu cerințe educaționale spciale.
Toți elevii din școlile speciale vor putea merge la școlă cu prezență fizică. Fac apel la colegii din aceste școli să se vaccineze, nu din obligativitate, ci din grijă pentru acești copii.
În prezent, 54% din școlile din România îndeplinesc criteriul privind rata de vaccinare în rândul personalului, potrivit ministrului Cîmpeanu. Pe lângă această condiție, vor rămâne în continuare în vigoare și regulile de până acum, a mai spus ministrul.
„Practic la apariția unui caz de infectare într-o clasă se suspendă prezența fizică în clasă, la apariția unui număr mai mare de jumătate din numărul de clase din școală se suspendă prezența fizică în întreaga școală”, a explicat Cîmpeanu.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că vacanța de două săptămâni în care au intrat toți elevii pe 25 octombrie, în contextul creșterii numărului cazurilor de COVID-19, nu va fi prelungită. Astfel, cursurile vor reîncepe de luni, 8 noiembrie. Pe lângă situația sanitară, decizia ca elevii să revină în bănci va fi luată și în funcție de rata de vaccinare din rândul personalului din unitățile de învățământ.
Într-o declarație pentru Libertatea, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat joi că pragul luat în calcul este de 60% vaccinați din rândul personalului pentru ca școlile să funcționeze cu prezență fizică.
Foto: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro