Principala problemă a școlilor, din data de 14 septembrie, o reprezintă păstrarea distanței de minimum 1 metru între elevi în sălile de clasă.
Potrivit Ministerului Sănătății, fiecare unitate de învățământ trebuie să prevadă „organizarea spațiilor (sălilor de clasă), cu așezarea băncilor astfel încât să se asigure distanțarea fizică de 1 metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situația în care distanțarea fizică nu poate fi asigurată”.
Primarul sectorului 1: „Părinții să stea liniștiți”
Conform Hotnews, multe unități de învățământ din Sectorul 1 al Capitalei au culoare delimitate de intrare și ieșire, sunt dotate cu termoscannere și dispun de spații de izolare pentru situația în care unii copii vor avea temperatură mai mare de 37,3 grade.
„Avem acel plexiglas care separă băncile și elevii unul de altul. Noi le vom asigura măști la intrarea la ore, avem acele substanțe dezinfectante, dezinfectăm după fiecare clasă, după fiecare grupă, fiindcă învățăm în două sau trei schimburi, în cel mai bun caz într-un schimb. Părinții să stea liniștiți”, a susținut primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache.
Primarul Sectorului 4: „Dacă apar cazuri de coronavirus într-o școală, primăria va testa gratuit toți elevii”
Și în Sectorul 4, administrația locală promite că le va da elevilor măști și dezinfectanți, iar spațiile de clasă vor fi igienizate frecvent. În cazul în care o școală va fi închisă, primăria va pune la dispoziția elevilor, gratuit, tablete în perioada respectivă, conform Hotnews.
a plătit Primăria Sectorului 4 pentru un panou de plexiglas, conform primarului Daniel Băluță
În cazul în care apar cazuri COVID-19 într-o școală, primăria va testa gratuit toți elevii, fiind încheiat un acord cadru pentru achiziția a 200.000 de teste Real Time PCR, susține edilul sectorului 4, Daniel Băluță, conform Hotnews.
Primarul Sectorului 6: „Este posibil ca foarte mulți copii să sufere de claustrofobie”. Deocamdată nu s-au achiziționat panouri de plexiglas
Și în Sectorul 6 școlile au fost dotate cu dispozitive de măsurare a temperaturii, dezinfectant, iar elevii vor primi măști reutilizabile. Fiecare clasă a fost dotată cu echipamentul necesar pentru transmiterea lecțiilor online, susține primarul de sector.
Însă referitor la panourile de plexiglas, după discuția cu directorii și părinți, s-a decis în primă fază să nu se achiziționeze.
”Este posibil ca foarte mulți copii să sufere de claustrofobie și să te trezești că nu poți să ții cursurile din alte motive decât cele de distanțare socială. În momentul în care am avut discuția, în marea lor majoritate au refuzat să accepte această soluție”, a susținut primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, pentru Hotnews.
Luminița Barcari, Secretar de Stat în Ministerul Educației: „30 de elevi în clasă? Da, de ce nu? Dacă se respectă regulile„
Modul în care va începe școala pe 14 septembrie este decis anul acesta de fiecare unitate de învățământ în parte.
„Consiliul de Administrație al fiecărei unități de învățământ hotărăște după ce scenariu vor avea loc cursurile, în funcție de situația epidemiologică din localitatea respectivă și de resursa materială și umană pe care o are”, a spus Secretarul de Stat în Ministerul Educației, Luminița Barcari, pentru Libertatea.
30 de elevi în clasă? Da, de ce nu? Regula nu se referă la numărul de copii, ci la distanța dintre ei
Luminița Barcari, Secretar de Stat în Ministerul Educației, pentru Libertatea:
„Chiar dacă nu există nicio îmbolnăvire, poate că unele școli nu dispun de spațiu suficient pentru respectarea distanței între copii, astfel încât pot lua hotărârea de a merge după scenariul doi, adică jumătate în clasă, jumătate online și să facă schimb la două săptămâni”, a mai spus Luminița Barcari.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro