”Ceea ce nu se înțelege de cele mai multe ori este faptul că acest aspect al vieții sociale, conflictul, este omniprezent. Nu există relații sociale care să nu fie animate de conflicte de mărimi și tipuri diferite. Restrângând aria de analiză, nu avem cum să nu remarcăm faptul că și organizațiile sunt animate de o serie întreagă de conflicte. Trebuie să înțelegem și faptul că o situație conflictuală nu este în sine pozitivă sau negativă. Ceea ce dă caracterul conflictului sunt de fapt consecințele acțiunilor implicate în cadrul conflictului și al rezultatelor generate de aceste acțiuni la nivelul relațiilor interpersonale sau organizaţionale”, ne-aspus socilogul Alexandru Andriesei.
Un rol important în gestionarea conflictelor îl are autoritatea, mai spune specialistul. Ea poate influența decisiv modul în care se manifestă conflictele intraorganizaționale. Însă, autoritatea nu poate controla toate aspectele vieții unei organizații, relațiile interpersonale și toate implicațiile acestora sunt elemente greu de gestionat.
Nu doar angajatorul, ci și angajatul poate crea un mediu de muncă pozitiv
Prin urmare, modul în care angajații unei organizații gestionează, la rândul lor, conflictele generate de interacțiunile dintre ei poate influența în mod decisiv evoluția organizației. De aceea, de cele mai multe ori, organizațiile în cadrul cărora conflictul se manifestă într-o manieră negativă ajung să aibă în interior un mediu de lucru nu tocmai plăcut.
Ce trebuie să facem pentru a nu lucra într-un mediu apăsător, în care fiecare acțiune poate genera o situație neplăcută? La o primă vedere, am putea spune că nu putem să facem nimic deoarece pare că nu angajații sunt cei care pot influența într-un mod semnificativ acest aspect al vieții în organizații. Nimic mai fals. Modul în care ne raportăm la colegi și gestionăm interacțiunile cu aceștia poate face diferența. Comportamentul adecvat poate influența atmosfera conflictuală în sensul în care o poate transforma într-o atmosferă pozitivă.
(Citiți mai multe despre modul în care gestionezi relațiile tensionate cu colegii ”toxici” pe We Are HR)