Jean Marie Twenge, profesoară de psihologie la Universitatea San Diego și autoarea cărții „iGen” – „Generația internetului”, a explicat pentru CNN care sunt provocările următoarei perioade, în funcție de fiecare generație în parte.
Twenge arată că mulți dintre noi s-au obișnuit cu anumite avantaje ale lucrului de acasă: ești tot timpul acolo când se întorc copiii de la școală, ai un program mai flexibil, nu trebuie să faci zilnic drumul până la muncă și de la muncă spre casă, câștigând astfel câteva ore, cele pe care înainte le pierdeai în trafic.
Când oamenii se întorc la birou, le lipsesc toate aceste avantaje. Există însă și avantaje ale muncii la birou, cum ar fi să interacționezi cu colegii, să colaborezi cu ei, să mergi la întâlniri de afaceri, unde cunoști oameni etc. E despre socializare, pe scurt. Dar, într-adevăr, este o schimbare radicală și dură pentru cei care s-au obișnuit cu lucrul de acasă.
Jean Marie Twenge, profesoară de psihologie la Universitatea San Diego:
Prof. Twenge este de părere că încă există riscuri pentru sănătate și anumite temeri sunt justificate, deoarece nu toată lumea s-a vaccinat sau refăcut complet după boală.
Totuși, foarte mulți oameni s-au imunizat, iar serurile și-au dovedit eficiența. Per ansamblu, crede ea, lumea e pregătită să revină la birou. Teoretic.
Adaptarea la noile condiții, în funcție de generații
Un sondaj prezentat de CNN spune că, în SUA, 39% dintre angajați vor să demisioneze, dacă nu li se oferă flexibilitate, în timp ce 97% dintre companii se pregătesc de muncă hibridă. Atitudinea față de revenirea la birou este însă nuanțată, în funcție de generații, arată prof. Twenge.
De exemplu, Generația Millenials (cei născuți în perioada 1980 – 1995) și Generația Z (cei născuți între 1995 și 2012 ) – numiți „iGen”, familiarizați cu tehnologia și obișnuiți cu mai puține interacțiuni sociale față în față, pun accent pe eficiența și libertatea pe care ți-o aduce munca de acasă.
Cei care vor prefera munca la birou sunt Generația Baby Boomers – cei născuți până la mijlocul anilor 1980.
„Generațiile mai tinere vor să continue să muncească de acasă. Mulți dintre ei spun că vor demisiona dacă nu li se va oferi această opțiune. De aceea, companiile trebuie să fie receptive. După această experiență, noi trebuie să reimaginăm, regândim munca”, a mai spus autoarea „iGen”.
De altfel, munca de acasă a câștigat tot mai mult teren în ultimii ani, devenind în timp o opțiune pentru generațiile mai tinere.
Revenirea la birou lovește cel mai tare în angajații cu copii
În mod paradoxal, scrie CNN, se crede că milenialii nu vor demisiona dacă nu li se va oferi munca hibridă, în ciuda a ceea ce spun, pentru că sunt mai reponsabili și au familii de întreținut.
Cei care cred asta s-ar putea însă să aibă o mare surpriză, explică prof. Jean Twenge.
Această generație este foarte competitivă și se descurcă foarte bine, mai bine decât Generațiile Baby Boomers (1946-1964) și X (1964-1980) la vârsta lor. Ei au ajuns la vârsta la care sunt antreprenori sau ocupă poziții de top management în IT și au bani puși deoparte.
Prof. Jean Twenge:
Reîntoarcerea la birou va fi cea mai grea pentru părinți, care s-au obișnuit să fie acasă cu copiii, mai crede prof. Twenge. Aceștia vor fi primii care se vor gândi la o schimbare a locului de muncă, dacă li se va impune să reia rutina dinaintea pandemiei.