Datorită inflorecscenței sale variate, primula este foarte îndrăgită. De la începutul primăverii și până toamna, florile de primula pot împodobi atât grădinile, cât și balcoanele sau terasele.
Cuprins:
Planta de primula
Primula este un gen de plante cu flori erbacee din familia Primulaceae. Aceste specii și multe altele sunt apreciate pentru florile lor ornamentale.
Primula este originară din America de Nord și Asia, dar se pare că în China a fost cultivată pentru prima dată cu scopul de a fi plantă de interior. Frunzele de primula sunt verzi, întregi și pot avea între 5 și 15 cm lungime. Sunt dispuse în rozetă și au o nervură principală proeminentă.
Florile de primula sunt izolate sau reunite în inflorecvențe. Petalele sunt, de obicei, bicolore.
Cum îngrijești o primulă în apartament
Primula este o floare care poate rezista în ghiveci cel puțin trei ani, dacă este îngrijită corespunzător.
În primul rând, trebuie să știi că primula se simte excelent la răcoare, în aer proaspăt. Așa că cel mai nimerit este să o ții pe balcon. Și să deschizi geamurile balconului larg sau măcar să rabatezi unul, când ți se pare că nu este prea frig afară. Aceasta este o regulă importantă pentru ca primula să reziste în interior. Alt detaliu foarte important pentru bunăstarea unei primule: să aibă lumină multă, dar fără expunere directă la soare (altfel spus, să nu ”o bată” soarele).
Când și cum să o uzi
- În principiu, două-trei udări pe săptămână sunt de ajuns. Dar pământul unei primule fericite trebuie să fie reavăn tot timpul. Așadar, urmărește zilnic starea lui: când este uscat și la supafață, și la 1 cm adâncime, planta are nevoie de apă. Pe de altă parte, îți ”spune” chiar ea personal că este însetată, plecându-și frunzele și florile. În principiu, pământul ei ar trebui să fie reavăn tot timpul.
- Nu o uda excesiv și nu turna apă în mijlocul rozetei de frunze, pentru că există riscul ca primula să putrezească.
Cum cureți primula
- O să vezi că frunzele mature se îngălbenesc pe rând. Și că florile se trec una câte una. Taie-le cu forfecuța cât mai aproape de sol. Cu acest prilej vei observa ”puietul” de la bază – o mulțime de frunzulițe tinere și de boboci de flori. Care vor profita de spațiul pe care li-l oferi prin această toaletare, pentru a se dezvolta și a înlocui generațiile de frunze îmbătrânite și flori ofilite.
- Atâta vreme cât îi asiguri condițiile amintite, te va răsplăti cu valuri după valuri de frunze și flori până spre finalul primăverii, când temperaurile în creștere o anunță că este cazul să ”intre în hibernare”. Atunci își va înceta înflorirea. Frunzele însă vor continua să se dezvolte, iar tu vei continua să le toaletezi și să uzi pământul, pentru a menține planta în viață.
- În mod normal, la toamnă ar trebui să reînceapă să înflorească. Iar dacă nu se întâmplă, nu dezarma: îngrijește-o până în zorii următoarei primăveri, când sigur va produce din nou valuri de boboci viguroși.
Cum și când se plantează primula în grădină
Dacă o vei planta în grădină, primula se va comporta ca o plantă perenă și va înflori în fiecare primăvară și toamnă. Este bine ca ea să fie plantată în luna martie.
Alege însă cu atenție locul în care o plantezi: trebuie să știi că această plantă aparent gingașă dar, după spuneam mai sus, nu este prietenă cu soarele. Planteaz-o, deci, în loc umbrit – în preajma unor arbori sau arbuști sau în umbra unui zid, a unui gard.
Primula -înmulțire
Primulele se pot înmulți cu foarte mare ușurință, fie prin separarea tulpinilor, fie prin semințe.
Înmulțirea prin separarea tulpinilor
Separarea tulpinilor se face la sfârșitul primăverii sau toamna, după ce florile s-au ofilit. Nu este necesara asigurarea unor condiții speciale tulpinilor separate, dar trebuie respectate cu strictețe regulile generale de îngrijire, udare și ventilație pe care le-am prezentat mai sus. Plantele rezultate din aceasta diviziune vor avea caracteristici identice.
Înmulțirea primulei prin semințe
Înmulțirea primula prin semințe se realizează în perioada februarie-martie, deoarece una dintre condițiile esențiale pentru o germinație reușită este temperatura joasă, intre 10 și 14 grade Celsius.
Semințele nu se acoperă cu pământ, ci se vor presară pe suprafața acestuia, deoarece au nevoie de lumina solară pentru a germina. După o perioada cuprinsă între 2 și 3 săptămâni de la presărarea semințelor, acestea vor germina.
- Care sunt cele mai frumoase flori de primavara, pentru grădină sau apartament
Superstiții și curiozități despre primula
- Din soiul Primula oficinalis, a cărei denumire populară este ciuboțica cucului, se extrag mai multe substanțe folosite în medicină, cum ar fi uleiul de primula folosit în anumite afecțiuni cardio-vasculare, vitamina C, primulozida, flavonoizi și primveraza – aceste ultime substanțe fiind utilizate în tratarea afecțiunilor renale și biliare.
- În vechile credințe populare, primulele aveau un rol prevestitor: cei care, în drumul lor, le vedeau înflorite, știau că vor avea mult noroc.
- Primulele oferite în dar erau considerate simbol al tinereții sau mesagerul unei iubiri aprinse.
- Oamenii le plantau primula în grădini, convinși că apără oamenii și animalele de boli și de vrăji.
Vezi și cum să crești calathea la tine în casă
Daniel9090 • 09.01.2024, 08:52
Sunt apreciate pentru frumusețea lor și pentru capacitatea de a aduce prospețime și veselie în mediul în care sunt cultivate
Daniel9090 • 09.01.2024, 08:51
sunt flori delicate și atrăgătoare care anunță venirea primăverii
Daniel9090 • 09.01.2024, 08:51
Aceste flori sunt cunoscute pentru frumusețea lor variată și sunt apreciate ca flori de primăvară