Procurorii anticorupție din Ploiești au deschis un dosar penal pentru șantaj care îi vizează pe membrii familiei Cosma, dar și pe apropiați ai acestora, conform unui comunicat emis de reprezentanții DNA. Informația vine în contextul în care, duminică, au fost făcute publice mai multe discuții între Vlad Cosma și Lucian Onea, procurorul șef al DNA Ploiești, dar și cu fostul procuror Mircea Negulescu.
DNA susține că înregistrările au apărut în spațiul public pentru a-i compromite pe procurorii și pe polițiștii care au instrumentat dosarele ce îi vizau pe Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Județean Prahova, pe fiul acestuia, Vlad, dar şi pe fostul deputat Sebastian Ghiţă, notează sursa citată.
Înregistrările din birourile procurorilor au fost realizate cu ajutorul unui dispozitiv special, atașat de ceasul pe care-l purta Vlad Cosma, susțin surse din rândul anchetatorilor, citate de Adevărul. De altfel, orice vizitator, indiferent că este inculpat într-un dosar, avocat sau martor, este verificat la intrarea în sediul DNA Ploiești de către un jandarm folosind un aparat de detectare a metalelor.
Astfel, accesul în birourile procurorilor DNA este interzis cu telefonul mobil sau cu aparatură foto. Dispozitive de acest tip sunt oprite la poartă și depozitate într-un dulap special amenajat.
Chiar și în acest condiții, aparatura de întregistrare de ultimă generație nu ar fi fost depistată cu ajutorul echipamentului folosit de jandarmi. Pe piață există, în prezent, microfoane de mici dimensiuni, sub forma unor nasturi, fermoare sau a altor obiecte care pot fi atașate la bijuterii sau la ceas.
Mai mult, procurorii anticorupție susțin că, înainte ca înregistrările să fie făcute publice, la sediul DNA Ploiești s-au prezentat mai mulți apropiați ai familiei Cosma care au avertizat că în spațiul public urmează să fie făcute informații menite să-i compromită pe anchetatori. Înregistările nu ar mai fi urmat să fie difuzate în cazul în care procurorii ar fi renunțat la dosarele care-i vizează pe Vlad și pe Mircea Cosma.
„Relevant este că, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul acestuia, s-au prezentat în mod repetat la şeful Serviciului Teritorial Ploieşti şi, în lipsa acestuia, la alţi procurori/ofiţeri de poliţie judiciară – ultima dată vineri, 9 februarie 2018 – cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui şi tatălui său – inculpatul Cosma Mircea (cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu în acelaşi dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu termen pe 19 februarie 2018, în care este inculpat şi fiul său). În concret, procurorilor li se cerea să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracţiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum şi să întocmească şi să elibereze un înscris care să îi folosească inculpatului Cosma Mircea la îmbunătăţirea situaţiei juridice în dosarul aflat la ICCJ, în faza procesuală a apelului. Persoanele respective au atras atenţia procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor şi ofiţerilor de poliţie care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care şi cel privindu-i pe inculpaţii sus menţionaţi”, se arată în comunicatul de presă.
Citește și VIDEO/Părintele Pavel, călugărul medic care împarte pașii vieții între mănăstire și pacienți. ”Dumnezeu a insistat să merg pe această cale”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro