Te-ai mutat in casa noua si ai schimbat totul de la A la Z? Esti foarte incantata de cum ti-a iesit montarea gresiei si a faiantei si vrei sa le pastrezi ca noi cat mai mult timp? Andreea Lozba (foto), designer de interior, iti da cateva sfaturi in acest sens.
– Aspira praful de pe gresie, inainte de a o sterge cu mopul. In cazul faiantei, sterge bine placile de praf cu o carpa moale si abia apoi curata-le cu detergent.
– Daca suprafetele sunt lucioase, le poti curata periodic cu orice detergent lichid, diluat cu apa. Nu folosi produse abrazive, pentru ca risti sa le zgarii.
– Ca sa nu ramana urme, dupa ce le-ai spalat, sterge-le cu o carpa sau cu o laveta uscata.
– Se stie ca in baie si in bucatarie se face mult abur, de aceea faianta trebuie curatata cu solutii care contin un detergent usor, antidegresant, si apoi cu solutie de geamuri, pentru stralucire.
– Pentru gresia lucioasa, cele mai indicate sunt mopurile din fibra sintetica, iar detergentii trebuie sa contina ceara.
– In schimb, pentru gresia glazurata e indicat sa folosesti o solutie din detergent cu spumare redusa. De asemenea, se mai poate curata cu una-doua linguri de soda de rufe sau alt detergent pudra disponibil in comert, diluat cu apa.
– In cazul in care ai murdarit gresia cu grasime, trebuie sa pui mai intai o pudra care sa absoarba pata, si abia apoi sa speli cu un detergent special.
– Daca ai faianta sau gresie de tip klinker (un material foarte rezistent), e important sa stii ca poti incepe sa le speli doar dupa o saptamana de la chituire. Iar atunci curatarea se face cu apa calduta, cu un burete si cu o perie aspra.
– Aspectul de nou il dau si rosturile, de aceea ultima moda in materie de constructii este chitul siliconic, cu care poti umple aceste goluri. Iar cu cat rosturile sunt mai mici, cu atat sunt mai usor de curatat.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!