Într-un interviu acordat pentru France Info, Lecornu a precizat că, de la începutul invaziei la scară largă din Ucraina, Rusia și-a modificat strategia militară, de exemplu, cu ofensive nu doar asupra frontului, ci şi pentru a distruge infrastructura, în special cea energetică.

Dacă, inițial, rușii lansau bombardamente în principal din teritoriile ucrainene ocupate, acum atacă tot mai mult, de la instalaţii militare din Rusia, a explicat ministrul francez, citat de agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Ținând cont de noile realități, Sebastien Lecornu a subliniat că, potrivit dreptului internaţional al războiului, „Ucraina are dreptul să riposteze” împotriva acestei agresiuni.

Întrebat dacă Franţa va permite ca armele pe care le-a livrat armatei ucrainene să fie folosite în atacuri asupra unor obiective din teritoriul rus, Lecornu a repetat că armele au fost furnizate pentru ca Ucraina să se poată apăra şi, prin urmare, susţine, „din punct de vedere politic”, această opţiune.

Ministrul francez a remarcat că atât Regatul Unit, cât şi în cele din urmă SUA au permis acest lucru. „Trebuie să ne uităm la (dreptul la – n.r.) legitimă apărare”, a insistat el.

Deşi a subliniat că, din câte ştie, Ucraina nu a folosit încă armele primite din partea Franţei pentru atacuri în teritoriul Rusiei, Lecornu a pus accentul asupra faptului că „acele arme care sunt date Ucrainei îi permit să se apere” şi asta nu face din țara sa „un cobeligerant”.

Mai multe decât atât, el a afirmat că Rusia, cu noua ei strategie, a creat „acest risc de a-şi vedea propriile instalaţii militare atacate” şi că „rolurile nu ar trebui inversate”.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Franţa să trimită instructori militari în Ucraina, ministrul a dat asigurări că „nu a fost luată încă o decizie”. Totuși, el a recunoscut că acest subiect „este în discuţie” încă din timpul conferinţei internaţionale de ajutorare a Ucrainei organizată la Paris la sfârşitul lunii februarie.

Ministrul francez a apreciat că aceste discuţii sunt justificate, deoarece Ucraina pregăteşte demobilizarea unei părţi a trupelor sale, care luptă încă de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie 2022, şi că asta înseamnă că trebuie să constituie între 15 şi 20 de brigăzi de militari pe care trebuie să le antreneze într-o perioadă scurtă. Având în vedere volumul acestor nevoi, o posibilitate este ca antrenamentele să se facă în Ucraina, nu în Franţa sau Polonia, acolo unde instructorii francezi acordau ajutor până acum.

Urmărește-ne pe Google News