Cu toate că realizarea acestui lucru necesită disciplină și un anumit nivel de educație financiară, exemplele persoanelor care obțin un venit chiar mai mic decât salariul mediu pe economie, însă care economisesc lunar o sumă de bani, ne confirmă că acest lucru este posibil.
Dacă și tu îți dorești să faci o schimbare în ceea ce privește administrarea veniturilor tale, astfel încât să poți economisi lunar o sumă de bani, în cele ce urmează vei găsi o serie de sfaturi utile, care te vor ajuta să transformi acest vis într-o realitate.
Stabilește-ți un plan lunar de cheltuieli
O administrare sănătoasă a veniturilor începe prin stabilirea unui plan lunar de cheltuieli. Pentru a face acest lucru, este necesar să creezi anumite categorii de cheltuieli și să îi atribui fiecăreia câte un buget lunar, pe care va fi necesar să îl respecți.
Categoria prioritară ar trebui să fie reprezentată de cea destinată produselor alimentare, urmată de cea a cheltuielilor curente cu facturi sau rate și de o categorie destinată micilor plăceri. Asigură-te că bugetul total alocat în aceste categorii este cu cel puțin 10% mai mic decât venitul tău lunar, întrucât diferența de bani este exact suma pe care o vei economisi lunar.
Protejează-te de cheltuielile neprevăzute
Pe lângă economisirea propriu-zisă, un alt mod extrem de eficient prin care vei reuși să pui bani deoparte la sfârșitul fiecărei luni este protejarea de cheltuielile neprevăzute. Experiențele din trecut probabil îți amintesc că oricât de mult ai încerca să stabilești un buget pe care să-l respecți cu strictețe, planurile îți pot fi oricând afectate de un eveniment neprevăzut, care te obligă la plata unor cheltuieli pe care nu le puteai anticipa.
O problemă medicală apărută din senin, un incident în care mașina ta a fost implicată sau un eveniment în urma căruia locuința ta a avut de suferit sunt situații neprevăzute care pot genera cheltuieli semnificative. De aceea, pentru a te proteja de neprevăzut și pentru a ști cu exactitate cât vei cheltui în fiecare lună, poți opta pentru încheierea unei asigurari, pentru categoriile de evenimente care consideri că îți pot genera cheltuieli neplanificate. În acest fel, vei avea un control mult mai bun asupra bugetului tău lunar și vei fi protejat de situațiile neprevăzute.
Cumpără doar ceea ce folosești
Foarte multe persoane tind să-și supraaprecieze nevoile, iar atunci când sunt la piață sau în fața raftului unui magazin au tendința de a cumpăra mai multe produse decât au nevoie. Pe lângă risipa alimentară, acest obicei poate afecta bugetul lunar și poate genera costuri nejustificate, de produse care vor sfârși, cel mai probabil, la coșul de gunoi. Astfel, pentru a putea economisi bani, este necesar să stabilești, folosindu-te de experiența lunilor anterioare, cantitatea de produse de care ai nevoie. Pentru a te asigura că vei cumpăra doar atât cât îţi trebuie, poți face vizite mai dese la magazin sau la piață, de unde îți vei face stocuri pentru o perioadă mai scurtă de timp.
Pe lângă mâncare, există și o serie de servicii pentru care plătești lunar o sumă de bani, dar pe care le folosești cu o frecvență redusă. Un abonament la un serviciu de streaming pe care îl folosești doar o dată la câteva luni, o extraopțiune la abonamentul tău de telefonie, care se dovedește rar a fi utilă sau o subscripție la o publicație care oferă informații ce pot fi accesate în mod gratuit sunt doar câteva exemple de servicii la care poți renunța cu ușurință și care îți vor asigura o economie semnificativă de bani odată ce ai ales să le suspenzi.
Atunci când vine vorba despre economisirea lunară a unei sume de bani, disciplina este un atribut cheie. Încearcă să privești fiecare oportunitate de economisire ca pe o șansă de a-ți dobândi stabilitatea financiară și de a fi în control deplin asupra cheltuielilor tale.
Sursa Foto: Shutterstock