Tradiția populară este plină de ritualuri prin care fetele nemăritate își pot afla ursitul în noaptea de Sfântul Andrei. Metodele sunt inedite și uneori hilare, dar nu strică să te amuzi încercându-le.
Cum îți afli ursitul, de Sfântul Andrei. Metode inedite, din bătrâni
Ia 9 ceşcuţe pline cu apă şi toarnă-le într-un vas, de preferat nou, pe care-l pui sub icoană. A doua zi, în zori, toarnă apa din vas din nou în fiecare ceşcuţă. Dacă mai rămâne apă pe fundul vasului, chiar şi câţiva stropi, vei avea noroc. Iar dacă ultima ceşcuţă rămâne neumplută, atunci e clar că nu vei avea parte de măritiş bun prea curând.
Ca să-ţi visezi ursitul, trebuie să-ţi pui sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visezi pe cineva că-ţi ia grâul, atunci sigur te vei mărita. Ţine minte figura, căci acela e bărbatul ursit. La fel se întâmplă și dacă pui sub pernă busuioc sfințit de la Bobotează.
Mai poţi pregăti o turtă, pentru care trebuie să aduci în gură de la fântână apă neîncepută. Măsoară cu o coajă de nucă făină şi sare şi adaugă apa. Amestecul trebuie copt pe vatră. După ce mănânci turtiţa, nu ai voie să bei apă, căci va veni ursitul în vis să-ţi potolească setea.
Acum e momentul să semeni grâu într-o glastră şi, la Anul Nou, al cui grâu dintre toţi cei ai casei care au semănat e mai frumos şi mai mare, acela va avea mai mult noroc.
Dacă vrei să afli măcar meseria ursitului, nu trebuie decât să topeşti plumb sau cositor şi să torni metalul uşor în apă. Formele pe care le ia când se solidifică îţi vor desluşi cu siguranţă marea taină.
Dacă ai curaj, poţi sta la miezul nopţii, dezbrăcată complet, în faţa oglinzii, doar cu două lumânări aprinse, şi îl vei vedea pe cel ursit. În unele locuri, pentru acest ritual mai ai nevoie şi de un pahar cu apă neîncepută, în care ai pus pe fund o verighetă a cuiva cu o căsnicie fericită.
Un alt obicei presupune să sfințești o verighetă la un preot și să îl lași într-un pahar cu apă neîncepută. Se spune că dacă ai credință în Dumnezeu, vei vedea chipul ursitului în apă sau îl vei visa.
Cum afli dacă te vei căsători la anul
Dacă nu vrei să îți cunoști jumătatea, dar vrei să știi dacă vei avea noroc în dragoste, noaptea de Sfântul Andrei este momentul potrivit să afli. Toarnă 9 cești de apă într-o oală, în seara de 29 de noiembrie, și las-o până a doua zi. Dimineață verifică dacă ai aceeași cantitate de apă. Tradiția spune că, dacă ultima ceașcă nu este la fel de plină, nu te vei căsători în anul care urmează.
Cine a fost Sfântul Andrei
Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru și împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au primit teritoriile unde să predice. Astfel, Sfântul Apostol Andrei va predică în Scytia și Asia Mică.
Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaște cu exactitate anul morții sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Domitian (81-96). Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”. În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”.
Moaștele Sfântului Andrei
Moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse din Patras la Constantinopol prin anii 356-357. La puțin timp după Cruciada a IV-a, din anul 1204, cardinalul Petru din Capua a hotărât că moaștele Sfântului Andrei să fie duse în Italia și așezate în catedrală din Amalfi. În anul 1462, în timpul papei Pius II, capul Sfântului Apostol Andrei a fost așezat într-o biserică din Romă. Pe 30 noiembrie 1976, papa Paul al VI-lea a dăruit capul Sfântului Andrei bisericii din Patras.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro