Puţini utilizatori ştiu că în magazinele din România sunt comercializate şi alte tipuri de aspiratoare, cu precădere aspiratoare cu funcţie de spălare sau aspiratoare verticale, care sunt utile în anumite situaţii. În funcţie de modul în care este stocat praful, există câteva tipuri principale de aspiratoare:
– aspirator cu sac: cel mai popular tip de aspirator este cel cu sac, în care praful este aspirat într-un sac din hârtie sau din material textil. De regulă, sacii din material textil pot fi goliţi şi reutilizaţi, însă cei din hârtie sunt de unică folosinţă. În cazul aspiratoarelor cu sac de unică folosinţă, caută un produs al cărui sac se sigilează automat la umplere, pentru o mai bună igienă;
– aspirator fără sac: a devenit din ce în ce mai popular şi presupune aspirarea prafului într-o cuvă din plastic. Deşi elimină necesitatea de a cumpăra saci, cuva este dificil de curăţat, întrucât praful se poate împrăştia cu uşurinţă în aer, însă unele modele beneficiază de funcţie de compresare a prafului într-un bloc relativ compact;
– aspirator vertical: util pentru suprafeţe mici, aspiratorul vertical funcţionează de obicei cu baterii şi permite o aspirare eficientă a prafului într-o cuvă din plastic de mici dimensiuni. Performanţele sunt aproximativ la fel de mari ca în cazul aspiratoarelor obişnuite, însă cele verticale sunt mult mai scumpe decât cele tradiţionale;
– aspirator cu spălare: este un aspirator care include şi un recipient cu apă şi detergent pentru a spăla covorul în timpul aspirării. Este util în cazul familiilor cu copii mici sau cu animale de companie care murdăresc frecvent covorul, însă are dezavantajul că este mai mare, mai greu şi, implicit, mai dificil de utilizat.
– alte tipuri de aspiratoare: pe piaţă mai există şi aspiratoare de mână, utile pentru aspirarea prafului de pe canapele sau alte suprafeţe mici, şi în cazul cărora praful este reţinut chiar în capul dispozitivului. Nu lipsesc nici aspiratoarele de scame sau cele pentru geamuri, care dispun şi de pulverizator de detergent.

Află care este adevărata putere de aspirare

Producătorii promovează puterea generală a aspiratorului, iar pe piaţă vei regăsi în special dispozitive de minimum 1600 W. Totuşi, această caracteristică îţi oferă, în cel mai bun caz, un indiciu în privinţa consumului de curent electric. Pentru a afla puterea efectivă a aspiratorului, citeşte valoarea din dreptul puterii de aspirare. Exprimată, de asemenea, în waţi (W), aceasta este semnificativ mai mică decât puterea totală a aspiratorului, însă îţi oferă un indiciu mult mai bun asupra gradului de absorbţie a prafului. În prezent, cele mai multe aspiratoare au o putere de aspirare de 350-450 W, în timp ce aspiratoarele ieftine au în general o putere de aspirare de circa 200-300 W.
Alte elemente de verificat la cumpărarea unui aspirator 

Pe lângă tipul de recipient pentru depozitarea prafului, tipul de duză şi perie sau puterea de aspirare, la cumpărarea unui aspirator trebuie să fii atent şi la alte aspecte, chiar dacă aparent nu sunt foarte importante:
– capacitatea de colectare: cantitatea de praf care poate fi aspirată în recipientul aspiratorului e măsurată în litri. De regulă, aspiratoarele cu sac au o capacitate de colectare de 3- 6 l, în timp ce, în cazul aspiratoarelor fără sac, cuva de plastic are o capacitate de 1-3 l.
– filtrul HEPA: cele mai multe aspiratoare noi beneficiază de un filtru HEPA, care are rolul de a reţine particulele de praf în timpul aspirării. E util atât pentru a evita împrăştierea prafului în cameră, cât, mai ales, în cazul persoanelor alergice la praf. Cu cât numărul inscripţionat pe filtrul HEPA e mai mare, cu atât acesta va reţine mai multe particule;
– tipul de roţi: dacă vei folosi aspiratorul pe parchet, caută un aspirator cu roţi confecţionate din material moale, pentru a evita zgârierea.
– cablul de alimentare: trebuie să aibă o lungime suficient de mare pentru a nu fi nevoit să schimbi des priza;
– zgomot: reţine că zgomotul este măsurat în decibeli (dB), iar o conversaţie obişnuită generează circa 60 dB. Pentru fiecare 6-10 dB în plus, nivelul de zgomot se dublează, astfel că un aspirator de 80 dB va fi de circa două ori mai zgomotos decât unul de 70 dB.

 
 

Urmărește-ne pe Google News