– Apără-l de ultraviolete
Înainte de a ieşi din casă, aplică un produs de protecţie solară, ulei sau spray. Dotate cu filtru UV, aceste produse împiedică ultravioletele să pătrundă în profunzimea firului de păr şi să distrugă cheratina (proteina care reprezintă 85% din structura părului). O singură pulverizare sau un strop de ulei întins între palme şi aplicat pe lungimea părului sunt de ajuns. -La fel de bine poţi folosi direct uleiuri naturale: de palmier, jojoba, karite, argan etc., pe care le laşi să acţioneze cinci minute, apoi clăteşti bine.
– Foloseşte un şampon hrănitor
Înlocuieşte şamponul obişnuit cu unul nutritiv, care curăţă eficient clorul şi sarea şi repară firul de păr în profunzime. Clăteşte şi aplică un balsam hrănitor, pe care îl laşi să acţioneze 3-4 minute, înainte de a clăti (dar nu foarte mult). Poţi folosi însă şi un “balsam de casă”, care activează cheratina: pui în doi litri de apă o cană de oţet sau sucul stors dintr- o jumătate de lămâie şi clăteşti. O dată sau de două ori pe săptămână, aplică şi o mască hidratantă pe toată lungimea părului şi în special pe vârfuri – primele victime ale razelor solare. Înfăşoară- ţi capul cu un prosop şi lasă masca să acţioneze 10-15 minute.
– Un plus de grijă pentru părul vopsit
Mai sensibil decât părul natural, părul vopsit se deteriorează mai repede şi se decolorează. Aşa că, pe lângă toate îngrijirile de mai sus, el are nevoie şi de un nuanţator, care să-i redea intensitatea culorii şi strălucirea.
– La mare şi la piscină
Dacă ai părul gras, dimineaţa, înainte de a pleca la plajă, pulverizează un spray anti-UV nongras, cu textură lejeră, care nu încarcă părul şi îi asigură maximum de protecţie. În schimb, părului uscat şi deteriorat îi prieşte un ulei anti-UV, care hidratează firul în profunzime. Dacă nu foloseşti o cască specială, din silicon, udă părul la duş, înainte de a intra în apă, şi aplică pe toată lungimea balsam, ca să nu pătrundă clorul şi sarea în profunzimea firului de păr şi să altereze stratul de cheratină. Iar când ai ieşit din apă, clăteşte părul abundent, la duş şi pulverizează din nou un spray anti- UV. Seara, spală părul cu un şampon dintr- o gamă specială, hrănitor, în care adaugi câteva picături dintr-un ulei esenţial protector – de lămâie, de cimbru – sau unt de karite. Aceste substanţe activează circulaţia sangvină la nivelul scalpului şi fortifică firele de păr.
Alimentele care îl hidratează din interior
Fă şi mici schimbări în alimentaţie, dacă ţii să ai un păr frumos şi sănătos. Pune pe primul loc peştele, legumele şi fructele portocalii (conţin betacaroten): pepene galben, morcovi, caise, piersici, ardei galbeni etc.