Primele semne constau in sete, oboseala marcata, uscaciunea buzelor si a limbii, senzatia de supraincalzire. Specialistii spun ca daca un copil asteapta sa i se faca sete ca sa bea apa, el s-ar putea sa fie deja deshidratat, pentru ca aceasta senzatie nu apare pana cand copilul nu a pierdut 2% din apa din organism. Insolatia si deshidratarea netratate se pot complica cu crampe musculare abdominale sau la nivelul mainilor si picioarelor, durere de cap, vomismente, dureri musculare, ameteli si chiar pierderea constientei.
Copilul trebuie dus imediat intr-o camera mai racoroasa sau la umbra, va fi dezbracat si eventual acoperit cu cearceafuri udate, fruntea si tamplele racorite cu apa rece, dar nu cu gheata. I se vor da lichide din belsug in urmatoarele 2-4 ore, iar picioarele trebuie ridicate mai sus fata de nivelul inimii (eventual pe o geanta, patura indoita etc.). Un copil mai mare sau mai grasut trebuie sa bea minimum 10 pahare cu apa ca sa inlocuiasca lichidele “lipsa” din corp.
Insolatia puternica insotita de edem cerebral se manifesta prin cresterea pronuntata a temperaturii (peste 39TC) insotita de greata si varsaturi, dezorientare si delir, accelerarea si superficilizarea respiratiei, inconstienta si chiar coma. Copilul trebuie tratat intr-o unitate spitaliceasca, rehidratat si reechilibrat electrolitic.
De altfel, la unii copii, deshidratarea este cumulativa, in sensul ca deficitul se aduna de la o zi la alta in perioadele calduroase, copilul clacand in a treia sau a patra zi de deshidratare. De aceea in fiecare seara parintii ar trebui sa se asigure ca micutul consuma, cel putin in prezenta lor, apa sau sucuri de fructe. Un alt test e inspectarea urinei, care la cei deshidratati e foarte concentrata si de culoare inchisa.
Parintii trebuie sa-i deprinda pe copii cu obiceiul de a consuma lichide atunci cand fac sport, chiar daca nu le este sete. De preferat este apa plata, dar si alte bauturi specifice activitatii sportive, ce contin electrolitii pe care copilul prin activitatea intensa ii pierde prin transpiratie. Acestea au un continut redus de sodiu, potasiu si de zahar.
Purtarea unei palarii protectoare se dovedeste extrem de utila in acest sezon, impiedicand supraincalzirea craniului. Parintii trebuie sa fie atenti la expunerea copiilor la soare si sa ia toate masurile necesare pentru a preintampina neplacerile provocate de insolatie si deshidratare