Termoizolează geamurile
Este ştiut faptul că dogoarea de afară se strecoară prin găurile (oricât de mici) din tâmplărie, precum şi prin golurile lăsate de un geam sau de o uşă care nu se închide perfect. De aceea, foloseşte garnituri de etanşare (se găsesc în orice magazin cu materiale de construcţii) sau, dacă ai mai mulţi bani, schimbă ferestrele şi uşile vechi cu altele mai eficiente.
Pe de altă parte, pentru a împiedica pătrunderea căldurii în casă, aplică parasolare pe toate geamurile exterioare (şi acestea se găsesc de cumpărat). Poţi folosi şi folii de aluminiu. Astfel, razele soarelui sunt respinse şi geamurile din interior nu mai preiau căldura celor de afară.
Draperii groase
De un real folos în această perioadă sunt draperiile, obloanele şi jaluzelele. Însă, deşi aici părerile sunt împărţite, s-a constatat că mai utile sunt draperiile groase şi închise la culoare, pentru că acestea absorb lumina şi căldura, împiedicând răspândirea lor în cameră. De asemenea, specialiştii recomandă, pentru perioadele de caniculă, folosirea lenjeriilor din mătase, deoarece acesta este materialul cel mai răcoros. Dar, şi o saltea cu apă îţi poate aduce răcoarea de care ai nevoie în timpul nopţii.
Pe de altă parte, foloseşti sau nu aerul condiţionat, este foarte important ca în locuinţă să fie tot timpul curat. Lucrurile aruncate aiurea prin camere nu fac decât să înmagazineze căldura şi să îngreuneze circulaţia aerului. De asemenea, specialiştii recomandă ca în perioadele caniculare să renunţăm la covoare, mai ales la cele groase, deoarece acestea menţin căldura. Or, podelele goale vor crea o senzaţie mult mai răcoroasă.
Udă balconul seara
Udarea balconului este o soluţie pentru primenirea aerului. Dar nu-l uda în timpul zilei, ci fă acest lucru seara târziu, după ce s-a risipit căldura înmagazinată peste zi (în caz contrar, în balcon se va forma o masă de aburi care va da năvală în casă).
Atenţie însă: şi aerul umed produs seara, când stropeşti balconul pe răcoare, face temperatura să urce; ajută-l, aşadar, să circule “făcând curent” între uşa de la balcon şi o altă uşă sau un geam din casă. O idee bună ar fi să foloseşti un ventilator, pe care să-l aşezi “pe traseul” fluxului de aer.
Foloseşte cât mai puţin aparatele electrice
Aragazul, cuptorul cu microunde, toasterul, lămpile şi veiozele, computerul şi televizorul, practic, toate aparatele electrocasnice, sunt generatoare de căldură. Ca urmare, foloseşte-le cât mai puţin în zilele şi nopţile toride. Eventual, plasează în zona lor un mic ventilator, pentru a diminua căldura emanată. În fine, există şi numeroase trucuri sau artificii “băbeşti”, pe care le poţi folosi pentru a menţine aerul răcoros în cameră.
Bunăoară, umple cu apă câteva sticle de 2 litri, congelează- le şi aşază-le într-un vas mare, lângă ventilator: pe măsură ce gheaţa se topeşte, aerul care “îi dă târcoale” se răceşte şi se răspândeşte în cameră.