Pentru început, trebuie precizat că de restituirea taxei auto beneficiază numai persoanele care au achitat-o în baza “Ordonanţei de urgenţă nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule” sau a “Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule”. Cealalată taxă, şi anume, timbrul de mediu, obligaţie instituită prin Ordonanţa de urgenţă nr. 9/2013, nu mai poate fi restituită. De asemenea, vor primi banii înapoi doar cei care au solicitat şi au obţinut hotărâri judecătoreşti în acest sens, definitive şi executorii.
Cerere la ANAF sau la AFM
Aşadar, dacă ai obţinut deja hotărârea judecătorească pentru restituirea taxei de poluare prevăzută de OUG nr. 50/2008, trebuie să depui o cerere-tip la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Dacă este vorba de taxa pentru emisiile poluante prevăzută de Legea nr. 9/2012, cererea trebuie depusă la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Cererea trebuie s-o depui personal sau s-o trimiţi prin poştă, printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire, la registratura organului fiscal competent (ANAF sau AFM, după caz).
Perioada de prescripţie, 5 ani
La cerere, trebuie să anexezi o copie legalizată a hotărârii judecătoreşti şi o copie după actul de identitate. Potrivit procedurii, poţi să depui cererea în termen de maximum cinci ani (termenul de prescripţie prevăzut de Codul fiscal) de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost adoptată hotărârea judecătorească. Dacă este nevoie de documente suplimentare pentru soluţionarea cererii, vei fi informat în scris în acest sens şi vei avea la dispoziţie 30 de zile pentru a depune toate documentele cerute. Trebuie să ştii că valoarea taxei, cheltuielile de judecată, precum şi alte sume aferente stabilite de instanţele judecătoreşti pentru a-ţi fi restituite, se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, pentru perioada respectivă. Dacă nu s-a făcut actualizarea, solicită în scris acest lucru la ANAF sau AFM, după caz. Cererile de restituire se soluţionează, conform prevederilor Codului de procedură fiscală, în termen de 45 de zile de la înregistrare.
Tranşe anuale de 20% din suma totală
Potrivit OUG nr. 8/2014, plata sumelor prevăzute de hotărârile judecătoreşti, a dobânzilor calculate până la data plăţii integrale şi a cheltuielilor de judecată, precum şi altor sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora. Graficul tranşelor anuale se stabileşte de către ANAF/ AFM şi se comunică tuturor celor vizaţi.