Adoptă o alimentaţie echilibrată. Fără să vrem, am cam exagerat cu mâncatul de Sărbători. Tentaţiile au fost mari, pofta, pe măsură. Iar rezultatele se văd pe talie: a mai crescut cu un număr. Nu intra în panică! Nu trebuie să începi vreun regim drastic ca să dai jos kilogramele acumulate. E nevoie doar să schimbi câte ceva în modul de viaţă. Iată ce ai de făcut:
– Mănâncă variat. Caută să incluzi toate categoriile de alimente, în fiecare zi. Alege o hrană uşoară şi echilibrată.
– Nu sări peste mese şi mănâncă doar cât ai nevoie. Dacă iei o singură masă pe zi, vei mânca dublu sau triplu. Te-ai săturat? Opreşte- te! Nevoile alimentare ale organismului au fost satisfăcute.
– Ia mesele într-o atmosferă calmă. Mâncând mai încet vei descoperi şi redescoperi alimente care îţi plac şi vei consuma cantităţi mult mai mici: senzaţia de saţietate ajunge la creier abia după 15- 20 de minute din clipa în care începem să mâncăm.
– Măreşte porţiile de fructe şi legume. Sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamine şi fibre. Acestea previn şi constipaţia sau balonarea, duşmanii siluetei.
– Ai grijă cum prepari sosurile. Acestea dau savoare mâncărurilor, dar trebuie gătite mai dietetic, adică folosind ulei de măsline, de nuci, de colza sau de porumb.
– Hidratează-te! Bea regulat apă şi ceaiuri, consumă supe şi ciorbe.
– Nu trece peste gustări! Ia o gustare dimineaţa, una înainte de masa de prânz şi una înainte de cină. Astfel vei mânca mai puţin la mesele principale. Mărul e gustarea ideală şi uşor de transportat.
– Redu cantitatea de sare. Aceasta sporeşte senzaţia de foame. Studii recente au arătat că limitarea consumului de sare la copii este o bună metodă de a opri luarea în greutate.
– Nu ţine diete. Regimurile severe, de tipul să dai jos 10 kg în 8 zile, sunt nocive pentru organism şi după un timp scurt numărul kilogramelor acumulate se va dubla.
– Nu considera anumite alimente perfecte sau nocive. Alimente magice nu există. Dacă vei elimina din meniu anumite produse pe motiv că îngraşă, vei fi copleşit de frustrări şi pofte. În cele din urmă te vei năpusti asupra alimentului de care ai fugit un timp şi vei consuma porţii uriaşe. Lipsa anumitor alimente poate crea carenţe alimentare.
Cum îți revii după sărbători. Trucuri
- foloseşte ierburi şi condimente la gătit;
- nu bea alcool;
- nu ciuguli între mese;
- evită alimentele prăjite;
- găteşte carnea şi peştele la grătar, vapori sau cuptor;
- stai departe de deserturile tip patiserie sau prăjituri care au cremă;
- mănâncă, în măsura în care poţi, fructe şi legume bio, care nu au chimicale sau hormoni, cu efecte secundare neplăcute asupra siluetei şi sănătăţii;
- bea ceai verde, care este bogat în antioxidanţi, facilitează eliminarea materiilor grase şi uşurează digestia;
- fă sport pentru oxigenarea ţesuturilor, eliminarea toxinelor şi a stresului. Mergi, aleargă, înoată! Fă gimnastică, pilates sau ce îţi place. Important este să te mişti cel puţin 20 de minute pe zi.
Redresează-ţi bugetul
După atâtea zile de vacanţă, petreceri şi cadouri, bugetul s-a subţiat simţitor. Fă puţină economie! Nu arunca mâncarea care a rămas de la mesele festive. Păstreaz-o în congelator şi serveşte- o, peste câteva zile (sau chiar săptămâni), fie ca atare, fie adăugată la alte preparate, proaspăt gătite.
Citește și: Libertatea te ajută | Aşa scapi de mahmureală!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!