Printre temele aflate în dispută în coaliție se numără comasarea alegerilor locale cu parlamentare, introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri, cota unică sau modul în care se va produce rotativa guvernamentală din luna mai.
Comasarea alegerilor locale și parlamentare în 2024 este insistent solicitată de PNL în coaliția de guvernare. În mai multe ședințe ale coaliției, dar și în discuțiile interne, liberalii s-au pronunțat pentru comasare, iar decizia să fie luată rapid.
„Sunt destule argumente, inclusiv de natură constituțională, pentru a promova un asemenea proiect”, a susținut purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.
Conducerea PNL a făcut mai multe analize și a observat că, la alegerile din 2020, mai multe organizații cu rezultate foarte bune la locale au obținut scoruri slabe la alegerile parlamentare.
„După ce au fost aleși primarii și șefii de Consilii Județene nu au mai tras pentru partid. Cel mai bun exemplu e la Cluj. Organizația e în top trei la locale în 2020, dar nu se mai află în top zece la parlamentare. Și nu e singura”, a dezvăluit un lider PNL pentru Libertatea.
Liberalii susțin că o comasare a alegerilor ar reduce costurile pentru campanii electorale și ar întări coeziunea între teritoriu și centru.
PSD și UDMR nu vor comasarea alegerilor
Ideea este respinsă de PSD, care preferă o comasare a alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.
„Este o recomandare a Comisiei de la Veneția, știu că este și o decizie CCR”, a declarat, miercuri, Marcel Ciolacu, liderul PSD, lăsând de înțeles că partidul său nu este de acord cu formula comasării localelor cu parlamentarele.
Poziția PSD este susținută și de UDMR, potrivit unor surse din conducerea Uniunii. Conform acestora, Kelemen Hunor invocă în discuțiile interne tot deciziile Curții Constituționale legate de comasarea alegerilor.
În ianuarie 2012, Curtea Constituțională a decis că legea privind comasarea alegerilor locale cu parlamentare nu este constituțională. Contestația fusese făcută în acel moment de PNL și PSD, care formau Uniunea Social Liberală (USL), iar la putere se aflau PDL și UDMR.
„Alegerile locale sunt în septembrie, alegerile parlamentare sunt în decembrie. Cum putem să amânăm alegerile locale, invocăm o stare de urgență? Nu credem că este o soluție comasarea alegerilor”, a fost poziția unui lider UDMR exprimată pentru Libertatea.
O altă problemă invocată de Uniune se referă la numărul mare de buletine de vot în cazul comasării alegerilor: șase buletine. Un cetățean ar trebui să voteze într-o singură zi președintele Consiliului Județean sau primarii de sector în cazul Bucureștiului, primarul sau primarul general în Capitală, consilierii județeni, consilierii municipali, senatorii și deputații.
Taxa de solidaritate, dorită de PSD și UDMR
Ideea introducerii unei taxe de solidaritate, de 1% din cifra de afaceri, a fost promovată de Marcel Ciolacu.
„În ceea ce privește taxa de 1%, tot capitalul românesc, IMM-uri, toată lumea plătește 1% din cifra de afaceri, microîntreprinderi. Trebuie să existe un climat echitabil concurențial între capitalul românesc și cel străin. Mai mult ca sigur se va găsi această măsură în programul de guvernare”, a spus Marcel Ciolacu.
Inițiativa nu este nouă, ci a mai fost avansată de PSD în trecut. Mai mult, UDMR a venit cu o astfel de idee în 2021, dar nici atunci nu a fost adoptată.
„Ar însemna o taxă de solidaritate la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an, ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă sau mai lungă de timp. Este o posibilitate de a aduna nişte bani la bugetul de stat. După calculele noastre, undeva între 1,4-1,6 miliarde de euro pe an, şi de acolo se pot finanţa multe lucruri”, afirma Kelemen Hunor în decembrie 2021.
Nici propunerea UDMR, nici cea a PSD nu a fost agreată în momentul formării actualei Coaliții de guvernare. Lucrurile s-ar putea schimba din luna mai când PSD va prelua șefia Guvernului.
PNL a contestat vehement necesitatea introducerii unei astfel de taxe.
„Se încalcă un principiu de bază al Codului Fiscal, acela că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate. Partidul Naţional Liberal nu va susţine noi modificări ale Codului Fiscal. Astfel de propuneri vor afecta negativ economia şi mediul de afaceri. Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii este o idee pe care PSD a mai vehiculat-o în trecut. Nu știu ce analize economice are PSD, dar nouă ne este teamă că o astfel de taxă va avea ca efect creşterea preţurilor inclusiv la multe produse de bază”, a fost poziția prim-vicepreședintelui PNL, Dan Motreanu, la inițiativa PSD.
UDMR sprijină în continuare cota unică de impozitare, potrivit surselor de la vârful Uniunii, și nu vrea trecerea la impozitul progresiv până nu există o digitalizare la ANAF.
Fără negociere pentru ministerele UDMR
În privința rotativei guvernamentale din luna mai, UDMR vrea să își mențină cele trei ministere deținute: Dezvoltare, Mediu și Sport. Liderii Uniunii nu vor, potrivit surselor citate, ca negocierile PNL – PSD să afecteze ministerele UDMR.
„Nu suntem parte a negocierilor pentru schimbarea ministerelor la rocada din mai. În protocol se prevede că PNL și PSD vor face schimb de ministere. Noi nu am dorit să fim parte a acestui schimb, nu ne privește”, subliniază un lider al Uniunii.
Potrivit surselor citate, la ora actuală, nu se ia în calcul nici schimbarea miniștrilor actuali ai UDMR.
foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dabaca2020 • 04.02.2023, 17:29
As spune altfel ; --Cand doi se cearta ,sa castige al 3 -lea ,adica USR , Am mari sperante in Domnii C Drula , C Nasui , C Ghinea , C Armand ,chiar si D-l Nicusor dan etc,, Ar trebui schimbat coplet mentalitatea prin votul USR , Au alte mentalitati , mai sanatoase mai ,asa cum trebuie sa fie ,Am obesrvat pe teren ,asa pe viu , intr-o mare Comuna din Maramures ,dupa ce un fost mare excroc primar psd-ist a ,tinut comuna in mizerie fara pa-canal ,drumuri etc, Acum de cand a venit Primarul USR , s-a schimbat totul ca printr-o minune ,,,drumuri laterale ,si principale asfalt, gradinita renovata, retele de pa-canal , colectarea gunoaielor ,in pubele ,etc ,Satenii niici nu mai vor pe altul iar pe cel vechi il injura de cate ori au ocazia .Deci se poate si asa !!
Albastru15 • 03.02.2023, 21:06
Din categoria: cand doi se bat al treilea castiga -si castiga de 30 de ani. Felicitarile mele.