Green Deal – planul prin care Uniunea Europeană vrea să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050, este una dintre cauzele importante ale scumpirii energiei electrice, susțin marii furnizori pentru consumatorii casnici din România.

Prețul certificatelor de emisii CO2 pe care trebuie să le cumpere marii poluatori producători de energie s-a triplat pe bursele internaționale, ajungând de la 21 euro/tonă în iunie 2020 la 63 euro/tonă în prezent.

  • Certificatele de emisii de carbon sunt un instrument introdus de Uniunea Europeană cu scopul de a crește prețul energiei poluante, astfel încât aceasta să devină mai scumpă decât cea verde. Aceste certificate trebuie cumpărate de producătorii de energie pe bază de cărbune și de gaze. La fiecare tonă de CO2 emisă în atmosferă, producătorii de electricitate trebuie să cumpere un astfel de certificat. De regulă, un producător de energie pe bază de cărbune emite o tonă de CO2 la fiecare MWh de energie realizat.

Furnizorii mai acuză prețurile mari pe piața angro de energie și pe piața SPOT, care se încadrează într-un trend regional de creștere. Analiștii pieței spun însă că scumpirile exagerate nu au o justificare teoretică, ele fiind doar rodul „speculațiilor și al manipulărilor”.

Autoritățile române au prezentat, miercuri, un proiect de ordonanță de guvern care prevede reduceri de 18 bani/Kwh pentru fiecare client care consumă lunar între 30 Kwh și 200 Kwh. Astfel, va fi compensată diferența dintre cel mai mic preț din piață, 64 bani/Kwh și cel mediu, 82 bani/Kwh. Măsura ar urma să reducă facturile pentru aproximativ 13 milioane de români, din 5,7 milioane de gospodării.

Enel: Scumpiri pe bursa energiei

Enel, grupul care deservește în România circa 3 milioane de clienți, propune în prezent clienților casnici tarife mai mari, invocând prețurile de pe piețele internaționale.

De exemplu, pentru tipul de abonament „Enel Fix Online”, valoarea abonamentului pentru clienții casnici care au încheiat contracte valabile până pe 25 noiembrie 2021 era de 0,22 lei/zi, iar prețul energiei electrice active era de 0,244 lei/Kwh.

În noua ofertă, prețul abonamentului a fost de 0,35 lei/zi, iar prețul energiei electrice active de 0,50 lei/Kwh (adică de două ori mai mare) – pentru ofertele trimise cu 60-75 de zile înainte.

Pe piața SPOT, prețurile au crescut față de august 2020 de la 181,19 lei/Mwh la 563 lei/Mwh. Foto Sutterstock

Compania a argumentat că, în cazul unor oferte făcute cu 60-75 de zile înainte, „factorii de risc” joacă un rol în fundamentarea prețului. Prețul pentru acest tip de abonament, valabil timp de 12 luni, este acum de 0,406 lei/Kwh, oferta fiind disponibilă până la 30 septembrie.

Compania spune că prețul stabilit pentru următoarele 12 luni „este influențat direct de cantitatea de energie disponibilă în piața angro și de prețul electricității tranzacționate pe piața de energie – OPCOM”, cu livrare în 2022 și 2023. Pentru cea cu livrare în 2022, prețul mediu pe piața angro este de 500 lei/Mwh, cu 85% mai mare față de începutul anului curent și mai mult decât dublu față de anul 2020.

Pe piața SPOT, prețurile au crescut față de august 2020 de la 181,19 lei/Mwh la 563 lei/Mwh, mai argumentează compania.

  • Piața SPOT sau Piața pentru Ziua Următoare (PZU) reprezintă piața în care energia electrică se tranzacționează pe loc, la prețurile din acel moment, cu livrare în ziua următoare. În România, tranzacțiile se realizează prin operatorul pieței de energie, OPCOM.

Enel transmite că pentru contractele de 12 luni cu prețuri fixe „nu s-a modificat și nu se modifică prețul” pe perioada de valabilitate a acestora, clienții „fiind astfel protejați de fluctuațiile mari”.

E.ON: Problema certificatelor CO2

Grupul E.ON spune că a transmis clienților casnici ale căror contracte se apropie de ajungerea la termen notificări despre creșterea prețului la energia electrică, precum și cauzele care stau la baza acestei creșteri „și care sunt independente de voința furnizorilor”.

„Compania trimite notificări clienților despre noul preț propus după încetarea valabilității contractului actual și nu se efectuează modificări de preț în perioada de valabilitate a contractelor”, informează E.ON, care precizează că pentru majoritatea clienților casnici „prețul nu se majorează anul acesta”.

De exemplu, pentru clienții care au contract de Serviciu Universal, prețul la energia activă este de 0,3746 lei/Kwh și este valabil până la 31 decembrie.

Totuși, pentru clienții casnici care au contracte pentru produse concurențiale, înainte de încetarea contractelor, compania va propune noi prețuri.

„Creșterea prețului va fi, în medie, de circa 36% de la 1 octombrie, iar impactul în factura totală, cu TVA inclus, va fi de aproximativ 18%”, mai arată compania. De exemplu, pentru E.ON Start Electric, oferta actuală, valabilă până la sfârșitul lunii septembrie, prețul propus pentru energia activă este de 0,465 lei/Kwh.

Unul dintre principalele motive invocate pentru scumpiri este planul european de decarbonizare (Green Deal), care a dus la creșterea prețurilor la certificatele de CO2. Din iunie 2020, prețul a ajuns de la 21 euro/tonă la 63 euro/tonă. Prețurile sunt cu peste 150% mai mari față de media anului 2020, mai arată E.ON.

E.ON explică creșterea prețului și prin trendul de pe piețele internaționale. „Piețele din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România sunt în prezent cuplate și integrate în piața pan-europeană pentru ziua următoare. În prezent, asistăm la creșteri de preț nu doar în România, ci și în multe alte țări europene”, arată compania, care enumeră printre cauzele scumpirii și importurile de energie electrică.

„Energia a ajuns să se tranzacționeze pe piețele la termen la prețuri maxime istorice cu o creștere de peste 100% față de aceeași perioadă a anului 2020, în timp ce pe piața SPOT prețurile au fost în unele intervale orare de peste 1.000 lei/Mwh”, mai argumentează E.ON.

Electrica: Energia electrică s-a scumpit pe piața liberă cu 24%

Electrica SA spune că nu a trimis notificări privind majorarea prețurilor către clienții casnici care au contracte în piața concurențială, deoarece prețul agreat la acceptarea ofertei, valabilă pentru perioade diferite de timp, în funcție de opțiunea clientului, se menține pentru întreaga perioadă a ofertei, fără a suferi modificări.

Pe de altă parte, clienții cu contracte la preț de serviciu universal „beneficiază de un preț fix al energiei până la data de 31 decembrie 2021”.

„Pentru anul următor, prețul pentru serviciul universal va fi comunicat clienților casnici în noiembrie 2021”, arată Electrica. Compania dă ca exemplu zona de furnizare Muntenia Nord, unde prețul final energiei electrice pentru serviciul universal este de 0,80511 lei/Kwh, iar acesta se va menține până la finalul anului 2021.

Din această sumă, prețul energiei electrice active este de 0,37535 lei/Kwh, restul reprezentând taxe pentru transport, distribuție, servicii de sistem, certifiate verzi, cogenerare, accize și TVA.

Și în cazul clienților cu contracte pe piața concurențială unele contracte rămân neschimbate până la finalul anului, mai arată Electrica. Compania dă ca exemplu clienții din zona de furnizare Muntenia Nord care optează pentru oferta comercială ”Stabil 30”, care nu implică un abonament, ci doar plata energiei electrice consumate. Aceștia vor beneficia de prețul pentru energia electrică de 0,83999 lei/Kwh până la finalul anului.

Există însă și posibilitatea ca un client să solicite încheierea unui contract până la finalul anului 2022, iar în acest caz prețul agreat la semnarea ofertei rămâne valabil pe toată durata contractată, informează compania.

Și Electrica invocă explozia prețurilor la certificatele de emisii CO2 pentru scumpirea energiei

Costurile achiziției de energie electrică de pe piața liberă au crescut în primul semestru din 2021 cu 24%, spune compania, care precizează că „menține prețurile agreate în momentul acceptării ofertelor de către clienții casnici”.

CEZ nu a dorit să răspundă la întrebările Libertatea, transmițând doar că ofertele se află pe site-ul companiei.

Analiștii spun că sunt și alte cauze ale scumpirii

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației „Energia Inteligentă”, spune că scumpirea certificatelor CO2 este una dintre cauzele măririi prețurilor, dar că nu este singura cauză și nu ar trebui să aibă o pondere atât de mare în factura finală.

„Doar 30% din energia produsă în România este purtătoare de certificate CO2, al căror preț nu a început să crească de la începutul anului. O altă cauză ar fi aceea că țara noastră a devenit importator net de energie. Iar importul îl facem la vârf de consum, de pe piața SPOT și la prețuri foarte mari. Fiecare dintre aceste cauze are o anumită pondere. Nu poți să justifici creșterea facturii doar prin creșterea prețului la energia importată. Pentru că ponderea energiei importate pentru a acoperi vârful de consum înseamnă doar 5-10% din factură”, a explicat Chisăliță.

Acesta a adăugat că la cauzele de mai sus se adaugă și altele: caracterul speculativ, lipsa de informație, panica, dezinformarea. „Așa se întâmplă în situații de criză, fiecare mai pune 2-3% la prețuri”, a încheiat președintele Asociației ”Energia Inteligentă”.

Consiliul Concurenței: Avem sesizări cu privire la contracte

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, afirmă că, la ora actuală, nu există suspiciuni cu privire la o înțelegere între furnizori pentru a crește prețurile.

”Avem însă sesizări cu privire la contracte. Oamenii au contract cu un furnizor, li s-a promis un preț fix și furnizorul vrea să modifice tarifele, invocând scumpirea energiei pe burse. Mi se pare incorect ce încearcă acei furnizori să facă. Pe zona aceasta, oamenii se pot adresa către Protecția Consumatorilor și ANRE”, a spus Chirițoiu.

El a mai spus că instituția pe care o conduce derulează la ora actuală investigații pe baza unor sesizări din piață privind blocarea mutării unor consumatori de la un furnizor la altul, de la prețuri mai mari, la prețuri mai mici.

 
 

Urmărește-ne pe Google News