După ofensivele în oraşul Gaza, apoi în Khan Yunis, Israelul se pregăteşte să intre în Rafah, ultimul mare oraş din Fâşia Gaza, ceea ce suscită mari temeri pentru soarta populaţiei civile, în mare majoritate palestinieni relocaţi din cauza luptelor din restul teritoriului.

Preşedintele american Joe Biden, a cărui ţară este principalul susţinător al Israelului, a afirmat vineri că o operaţiune la Rafah „nu trebuie să aibă loc fără un plan credibil” pentru protejarea civililor.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că o operaţiune militară la Rafah ar putea duce la „un dezastru umanitar fără precedent”.

„Nu voi ceda, vom intra în Rafah chiar dacă ajungem la un acord privind ostaticii”

„Oricine vrea să ne împiedice să desfăşurăm o operaţiune la Rafah ne spune de fapt să pierdem războiul. Nu voi ceda la aceasta”, a susținut Netanyahu, într-o conferinţă de presă la Ierusalim.

El a afirmat de asemenea că armata israeliană îşi va desfăşura operaţiunea la Rafah chiar şi în cazul încheierii unui acord cu gruparea islamistă palestiniană pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi în continuare în Fâşia Gaza.

Negocieri complexe în legătură cu o încetare a focului, cu o eliberare a ostaticilor deţinuţi în Gaza şi a deţinuţilor palestinieni din Israel continuă prin intermediul unor ţări mediatoare, precum Egiptul, Qatarul şi SUA.

Hamas insistă asupra unei „încetări a focului totale” şi retragerea forţelor israeliene din Fâşia Gaza.

Benjamin Netanyahu refuză în acest stadiu respectivele cereri, evocând o eventuală pauză în lupte pentru eliberarea ostaticilor, dar nu şi sfârşitul ostilităţilor.

„Chiar dacă ajungem la un acord cu privire la ostatici, vom intra în Rafah”, a insistat el sâmbătă seară, la Ierusalim.

Protest la Tel Aviv: „Guvernul va avea sângele ostaticilor pe mâini”

La Tel Aviv, mii de israelieni manifestează împotriva guvernului Netanyahu, căruia îi cer să se înţeleagă cu Hamas pentru a asigura eliberarea ostaticilor.

„Sunt peste 100 de zile de când ostaticii se află în Gaza, dacă ei mor guvernul va avea sângele lor pe mâini”, au scandat manifestanţii.

Un acord de încetare a focului, încheiat în noiembrie anul trecut, a permis eliberarea a 105 de ostatici din cei 250 răpiţi de Hamas în cursul asaltului fără precedent din 7 octombrie. Potrivit Israelului, 130 de ostatici mai sunt ţinuţi în Gaza, dintre care 30 nu ar mai fi în viaţă.

Citiți și:

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News