Televiziunea CNN şi site-ul de investigaţii Bellingcat au dezvăluit, săptămâna trecută, că agenţi din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia l-au urmărit pe Aleksei Navalnîi de mai multe ori în ultimii ani, înainte de a comite atacul din august, în care a fost utilizată o substanţă neurotoxică din gama Noviciok. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat că agenţi ruşi sunt implicaţi în atac.
Însă Aleksei Navalnîi l-a sunat, pe 14 decembrie, pe unul dintre suspecţi, un presupus agent rus, şi s-a prezentat drept „Maxim”, un consilier fictiv al lui Nikolai Patruşev, fost director al FSB, în prezent secretar al Consiliului rus de Securitate, potrivit Mediafax.
Conversaţia a avut loc printr-un soft telefonic special, care a modificat datele de identificare ale apelantului.
Întrebat de ce operaţiunea nu a avut succes, presupusul spion a răspuns: „Avionul a aterizat, iar situaţia a evoluat într-o direcţie care…, nefavorabilă, cred. Dacă ar mai fi durat puţin, cred că situaţia ar fi evoluat diferit. Zborul. Poate că da, dacă zborul ar mai fi continuat puţin, dacă nu ar fi aterizat brusc, poate că totul ar fi mers diferit”.
„Adică, dacă nu ar fi fost intervenţia imediată a medicilor, a paramedicilor de pe pistă şi aşa mai departe”, a adăugat acesta.
Presupusul agent rus a mai explicat că substanţa toxică a fost plasată pe hainele victimei şi că, după atac, a primit ordin să meargă de două ori în oraşul rus Omsk pentru a curăţa hainele lui Aleksei Navalnîi, care era internat, şi pentru a şterge orice alte urme ale substanţei neurotoxice.
Patru luni de la otrăvirea lui Navalnîi cu Noviciok
Principal opozant al regimului lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, 44 de ani, s-a simţit extrem de rău după ce a băut un ceai într-un aeroport din Tomsk, înainte de a urca într-un avion cu destinația Moscova, pe 20 august.
Liderul opoziţiei ruse a fost apoi spitalizat în Siberia, în comă.
Pe 22 august, după îndelungi tratative și solicitări internaționale, rușii au acceptat ca Aleksei Navalnîi să fie transportat în Germania, la Spitalul Charite din Berlin.
Pe 15 septembrie, Navalnîi a dat primul semn de viață. El a postat o poză de pe patul de spital și le-a spus susținătorilor săi că a putut respira fără ajutor o zi întreagă.