Condamnat la închisoare în dosarul „Retrocedărilor” al lui Radu Mazăre, Dragoș Săvulescu a cerut la Curtea de Apel București să-i fie anulat mandatul european de arestare. El a depus hotărârea Curții de Apel din Napoli, care a decis anularea condamnării lui, pentru că faptele s-ar fi prescris până la pronunțarea verdictului final, potrivit deciziilor Curții Constituționale din România.

G4media a descoperit argumentele magistraților italieni în motivarea deciziei prin care Curtea de Apel București i-a respins cererea fostului acționar al Dinamo București. 

Judecătorii români au spus că nu recunosc deciziile Curţii de Apel din Napoli și că nicio instanță de la noi nu şi-a dat consimţământul pentru ca Săvulescu să-şi execute pedeapsa în Italia.

Curtea de Apel București a subliniat că decizia de condamnare a lui Săvulescu poate fi anulată doar de o instanță din România. 

Omul de afaceri a atacat decizia Curții de Apel București. Marți, 28 martie 2023, ÎCCJ i-a respins contestația, ca nefondată. 

Dragoș Săvulescu este în continuare pe lista fugarilor căutați de Poliția Română, în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel București. 

Cum i-au grațiat italienii 3 ani din pedeapsă

În februarie 2019, Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul „Retrocedărilor”, pentru complicitate la abuz în serviciu și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. În același dosar, au mai primit pedepse cu executare fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, și Cristi Borcea, un alt acționar de la Dinamo București. 

În ianuarie 2020, Săvulescu s-a predat în Italia, la Napoli. Curtea de Apel Napoli a decis ca el să rămână liber, până la judecarea cererii de predare a autorităților judiciare din România.

În iunie 2020, Libertatea a dezvăluit că soția lui Săvulescu, modelul de origine albaneză, Angela Martini, a postat un mesaj pe Instagram de pe terasa unei vile din Sardinia, cu referire la oamenii aflați în lockdown: „Viața e amuzantă: era o vreme când noi eram închiși și alții erau liberi, acum noi suntem liberi și alții sunt închiși”.

Dragoș Săvulescu și soția lui, Angela Martini

Trei luni mai târziu, Curtea de Apel din Napoli a anunțat că refuză predarea lui Săvulescu în România, iar el ar urma să execute în Italia pedeapsa primită. Judecătorii italieni au explicat că afaceristul român e rezident în Italia și „nu există motive pentru a-i impune executarea pedepsei în România, din moment ce executarea aceleiaşi pedepse în Italia, după recunoaşterea hotărârii străine, este în mai mare măsură conformă cu cerința reintegrării sale sociale”. 

Pe 13 octombrie 2020, aceeași Curte de Apel din Napoli a dispus ca Săvulescu, condamnat la 5 ani şi 6 luni de detenție, să beneficieze, „de reducerea cu 3 ani a pedepsei ca urmare cererii privind aplicarea efectelor procedurii grațierii”, „în baza legii interne a Republicii Italiene, în calitate de stat de executare”.

Săvulescu a rămas cu o pedeapsă de 2 ani, 5 luni și 28 zile de închisoare, iar mai departe, judecătorii italienii au dispus suspendarea executării ei.

Arestat la Mykonos, pus în libertate de judecătorii greci

Curtea de Apel Bucureşti a comunicat Curții de Apel Napoli, în iunie 2021, că „autorităţile judiciare române nu şi-au dat acordul cu privire la recunoașterea de către Republica Italiană a sentinţei” de condamnare a lui Săvulescu, dat nici cu privire la „preluarea executării pedepsei” aplicate acestuia.

În august 2021, Săvulescu a fost arestat în Mykonos (Grecia), unde își petrecea vacanța. După două zile, el a fost eliberat și plasat sub control judiciar. Curtea de Apel a Mării Egee din Grecia a respins, o lună mai târziu, cererea de punere în executare a mandatului european de arestare emis pe numele lui Săvulescu, susținnând că el nu poate fi predat României, atâta timp cât a început să-și execute condamnarea cu suspendare, în Italia.

Abia în iulie anul trecut, Ministerul de Justiţie din Italia a comunicat autorităților române că Săvulescu a început executarea pedepsei. Printr-o ordonanță emisă de Tribunalul de Supraveghere din Napoli, el a fost obligat să respecte anumite măsuri de probațiune, rămânând în libertate. După câteva luni, el a scăpat însă și de aceste obligații.

De ce au anulat condamnarea magistrații din Italia

În octombrie 2022, Curtea de Apel din Napoli și a decis anularea condamnării lui Săvulescu, folosindu-se de deciziile Curții Constituționale a României referitoare la eliminarea prescripției speciale. 

În motivare, judecătorul italian spune că „a purces la calcularea termenelor prescripției răspunderii penale în raport cu infracțiunile pentru care Săvulescu Dragoș – Emil a fost condamnat definitiv, prin raportare la termenele generale de prescripție a răspunderii penale prevăzute de legea română, prin reconstituirea dreptului român”, și a concluzionat că, „pe 5 septembrie 2015, faptele condamnatului erau prescrise”.

În afară de Dragoș Săvulescu, în Italia se bucură acum de libertate și alți fugari căutați de Poliția Română: fosta șefă a DIICOT Alina Bica, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, Cornel Bogdan Popa și Romeo Albu, condamnați în dosarul lui Sorin Oprescu, afaceristul Sorin Strutinsky, fostul europarlamentar Marian Zlotea și Ionel Arsene. 

Tot în Italia se află acum și fostul ministru Darius Vâlcov, care așteaptă acolo verdictul definitiv în dosarul „Tablourilor”.

Ultimul sosit pe listă este Ionel Arsene, care s-a predat autorităților din Italia, luni, 27 martie. El a fost condamnat definitiv, pe 10 martie, la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News