Zelenski a devenit, în ultimii ani, un lider mai dur, mai hotărât, mai puţin tolerant faţă de greşeli şi chiar predispus la paranoia, ducând o viață marcată de stres și oboseală constante, notează sursa citată.
Acel Volodimir Zelenski care i-a îndemnat pe liderii occidentali la acțiune la summitul NATO de la Washington este la mare distanță de „novicele politic care era atunci când a devenit preşedinte, în 2019, ca să nu mai vorbim de comediantul de televiziune, o vedetă a showbizului, cu ani înainte”.
„Zelenski cel bărbierit şi cu o aparenţă de băieţel, care a depus jurământul în calitate de preşedinte la Kiev în 2019 purtând un costum elegant, potrivit pentru talia sa subţire, a fost înlocuit de o figură mult îmbătrânită, cu o constituţie mai robustă şi o expresie mai melancolică, îmbrăcat, de obicei, în echipament paramilitar, cu barbă şi cearcăne sub ochi”, scriu jurnaliștii de la Reuters.
„O persoană asupra căreia se pune o povară incredibilă”
„Bineînţeles că s-a schimbat în ultimii cinci ani. A îmbătrânit, ca o persoană asupra căreia se pune o povară incredibilă. El doarme câteva ore pe noapte. Această presiune uriaşă se vede”, a declarat Andrii Şaikan, care a fost coleg cu Zelenski la Institutul Economic Krivoi Rog între 1995 şi 2000.
Și fostul ministru al apărării Oleksii Reznikov spune că liderul ucrainean are un „regim lipsit de somn” și că adesea călătorește având cu el o „geantă de rezervă” cu haine de schimb şi o periuţă de dinţi, pentru că nu știe întotdeauna unde va rămâne peste noapte.
Reznikov a fost demis de Zelenski în septembrie 2023 în contextul scandalurilor de corupţie din Ministerul Apărării cu care oficialul spune că nu a avut legătură.
„Aceasta este viaţa de zi cu zi a preşedintelui – somnul pe apucate. Sunt consultări noaptea şi discursuri în faţa parlamentelor, senatelor, indiferent de oră. Este în modul stres 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână – este un maraton fără sfârşit”, a explicat Reznikov.
Un alt membru al echipei lui Zelenski spune că acesta are puțină toleranță față de persoanele nepregătite.
„Dacă vede că oamenii nu sunt pregătiţi sau că se contrazic între ei, va spune: «Plecaţi de aici. Nu am timp pentru asta»”, a declarat apropiatul lui Zelenski, amintind de un episod de la începutul acestui an, când președintele şi-a concediat consilierii în timpul unor discuții despre planificarea campaniei de informare din jurul campaniei de mobilizare.
„Memoria sa este un mare punct forte”
Alte persoane consultate de Reuters au vorbit despre rezistența mentală și memoria foarte bună ale lui Zelenski.
„Memoria sa este un mare punct forte. Păstrează o cantitate mare de informaţii în cap, înţelege foarte repede detaliile şi nuanţele. Şi acest dar a accelerat stăpânirea sa rapidă a limbii engleze – am urmărit-o”, a afirmat Reznikov.
Totodată, el respinge criticile potrivit cărora un fost comediant de televiziune nu l-ar putea înfrunta pe Vladimir Putin.
„I-aş aplica preşedintelui Zelenski citatul lui Mark Twain: «Nu este vorba de mărimea câinelui în luptă, ci de mărimea luptei în câine»”, a mai spus fostul ministru ucrainean al apărării.
Un oficial european de rang înalt a vorbit și despre „paranoia” lui Zelenski în legătură cu presupusele tentative ruseşti de a-l asasina şi de a destabiliza conducerea Ucrainei.
„Slujitorul poporului”
Volodimir Zelenski a crescut în orașul siderurgic Krivoi Rog, marcat de probleme economice și criminalitate galopantă după destrămarea Uniunii Sovietice. El a înființat o trupă de comedie numită Kvartal 95, după cartierul său natal, cu care a câştigat concursul de talente al televiziunii ruse KVN.
Zelenski a jucat, în 2015, în serialul de televiziune „Servant of the People” (Slujitorul poporului), unde a avut rolul unui profesor care a devenit preşedinte al Ucrainei după ce un discurs despre corupție, ținut în clasă, a devenit viral online, rol despre care se spune că a contribuit la victoria sa în alegerile prezidențiale din 2019.
Redactorul la Kvartal 95, Artem Gagarin, spune că a fost surprins atunci când Zelenski a decis să candideze pentru că „a fost cel mai mare comic al Ucrainei, practic cel mai mare om de afaceri din showbiz”, dar acum afirmă că este recunoscător că a făcut acest lucru.
„Altfel, unde am fi fost acum?”, se întreabă Gagarin.
„Oamenii nu îl mai percep ca înainte”
Volodimir Zelenski s-a bucurat de o rată de aprobare politică de 90% în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, însă aceasta a scăzut între timp pe fondul oboselii resimțite de populație din cauza războiului, a unei campanii nepopulare de recrutare sau a perspectivelor sumbre de pe câmpul de luptă.
„Acum, oamenii nu îl mai percep ca înainte, ca pe un politician antisistem, un fost comediant. Ei îl văd ca pe un lider militar şi toate glumele din trecut oamenii le lasă în trecut”, spune Anton Hruşeţki, director executiv al institutului de sondaje KIIS din Kiev.
Rata de popularitate a lui Volodimir Zelenski este acum de aproximativ 60%, un nivel „ridicat, având în vedere situaţia generală dificilă” a unui război care se prelungeşte, adaugă sociologul.
Pentru republicanul Michael McCaul, membru al Camerei Reprezentanților din SUA, care l-a întâlnit de mai multe ori pe liderul ucrainean, Zelenski a devenit un lider de război inspirat.
Politicianul american își amintește cum președintele Ucrainei a refuzat să fie evacuat de Occident la începutul războiului, când trupele ruse erau aproape de Kiev.
„Zelenski este întotdeauna serios şi ajunge la subiect. Îmi amintesc că m-am întâlnit cu el şi cu generalii săi şi mi-au dat o listă de arme pe care le doreau”, a declarat McCaul.
„Repetă de 15 ori de ce are nevoie, că trebuie să facem mai mult sau vom suporta consecinţele, şi nu renunţă”, a spus și un înalt oficial european.
„Sunt mândru că sunt preşedintele Ucrainei”
Dacă anul trecut, la summitul NATO de la Vilnius, Zelenski a încercat să crească presiunea asupra alianței afirmând că este „absurd” că țara sa nu a primit un calendar clar pentru aderare, la reuniunea din acest an de la Washington, liderul de la Kiev „a fost mai puţin abraziv”, deși obiectivul său nu a fost atins. Șeful cancelariei sale s-a declarat însă mulţumit de rezultat.
Întrebat de Reuters în legătură cu prestația sa ca lider al Ucrainei, Zelenski a răspuns: „Nu pot să-mi evaluez activitatea, cred că nu este foarte etic. Sunt mândru că sunt preşedintele Ucrainei – aceasta este atitudinea mea faţă de toţi aceşti cinci ani”.
Foto: Hepta