Pentru a găsi un răspuns la aceste întrebări, ziarul Libertatea i-a contactat pe reprezentanţii ApaNova, compania de distribuţie a apei din Bucureşti, cea care a investit 9 milioane de euro din fonduri proprii în amenajarea fântânilor arteziene de la Unirii.

„Tehnologia necesară a fost dezvoltată de compania germană Oase, responsabilă de implementarea echipamentelor de ultimă generație în ansamblul de fântâni din Piața Unirii. În jetul de apă sunt pulverizate cantități mici de propan, care odată aprins, permite formarea unei bile de flăcări în vârful jetului. Aceasta poate coborî sau urca odată cu jetul de apă. Jetul, alimentarea cu gaz și aprinderea sunt controlate printr-un controller digital”, au precizat reprezentaţii ApaNova pentru cotidianul Libertatea.

Cu toate că această tehnologie se mai regăsește și în alte fântâni din lume, precum Sporting Club Monte Carlo, ceea ce inginerii au creat la Bucureşti propulsează fântânile arteziene de la Unirii în topul mondial.

‘”Prin comparaţie cu alte fântâni din lume, ansamblul de 44 de fântâni dintre Piața Alba Iulia și Piața Constituției este unul din cele mai lungi din lume, având aproximativ 1,4 km. Această distanță a reprezentat o provocare pentru integrarea tuturor elementelor într-o structură coordonată unitar și care are ca punct central de interes ansamblul reabilitat din Piața Unirii. De asemenea, unele elemente au fost folosite în premieră în Europa, cum ar fi High Speed Vario Master – un grup de jeturi de apă care se mișcă rapid și își transformă într-o clipă forma de jet vertical într-un caliciu de apă. În același timp, aceste efecte se rotesc în toate direcțiile pe ritmurile muzicii”, au mai explicat reprezentanţii ApaNova.

Spectacolul fântânilor arteziene de la Piaţa Unirii poate fi urmărit în fiecare vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 20:00 şi 21:00, dar numai dacă vremea este frumoasă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News