O imunitate scăzută poate duce la creșterea frecvenței bolilor, cum ar fi: infecții sau viroze respiratorii, gastrice și intestinale, sau cutanate (la nivelul firelor de păr sau unghiilor). Infecțiile determină o inflamație locală și generală, iar în timp incidența crescută a bolilor inflamatorii poate crește riscul de boli cronice, determinând chiar apariția cancerului. „Semnele deficitului de apărare imunitară apar de obicei în sezoanele reci, începand cu luna septembrie, când crește incidența virozelor respiratorii, a gripei sau a altor viroze. Tot în această perioadă începe și anul școlar, iar copiii pot avea probleme prin expunerea repetată, în perioada de convalescență, la multipli factori patogeni.” explică dr. Simona Farcaș, medic primar medicină de familie.Persoanele mai predispuse problemelor imunitare sunt vârstnicii, copiii mai mici de 2 ani, nou-născuții în special, gravidele, persoanelor de orice vârstă cu boli cronice, persoanelor cu HIV, leucemii, post chimio/ radioterapii, cei cu boli intestinale inflamatorii sau cei care se recuperează după operații importante.
Alimentația are un rol important în construirea unui sistem imunitar puternic, de aceea nutriționiștii ne sfătuiesc să adoptăm mese bogate în fructe și legume, surse importante de fitonutrienți, vitamine și minerale (vitamina A, vitamina C, vitamina E, zinc, seleniu, magneziu, potasiu). În plus, proteinele, prin conținutul lor în aminoacizi esentiali și semi-esențiali, sunt cărămizile de la temelia unei imunități de bună calitate. Nu în ultimul rând, vitamina D are un rol vital în combaterea infecțiilor, în absorbția calciului și menținerea unui sistem imunitar sănătos.
„Usturoiul și ceapa sunt alimente speciale, adevărate antibiotice naturale, de aceea se încurajează prezența lor în alimentație încă de la vârste fragede. Ciupercile au capacitatea de a crește producția de anticorpi în organism și sunt o sursă importantă de proteine vegetale de calitate superioară. S-a demonstrat, în plus, că fibrele solubile prezente din abundență în citrice, mere, morcovi, fasole verde și ovăz ajută la scăderea inflamației și la creșterea răspunsului de apărare al organismului împotriva infecțiilor.
În mod special trebuie acordată atenție lactatelor – iaurtul și chefirul, prin conținutul sau natural sau îmbogățit în probiotice, sau brânza, prin acidul linoleic conjugat prezent în grăsimea naturală a laptelui, stimulează consistent răspunsul imunitar.”, spune dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
În afară de alimentație, medicii ne sfătuiesc să urmăm un stil de viață sănătos, care ne poate ajuta să luptăm împotriva deficitului imunitar:
– nu fumați;
– faceți sport;
– mențineti o greutate corespunzătoare
– mentineți tensiunea arterială la valori normale
– beți alcool cu moderație
– dormiți corespunzător: copil > 12 ore, adult > 8 ore, vârstnic > 6 ore;
– feriți-vă de infecții, păstrând o igienă corespunzătoare
– faceți periodic controale medicale
– vaccinare conform recomandărilor medicale.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!