Coşmarul a continuat în ţară
Ajunşi în România însă, ne-am şi lovit de o problemă. Antibioticul Zyvoxid, pe care medicii din Grecia ni l-au prescris pentru fetiţă, după ieşirea din spital, nu era de găsit. Mai mult, nu putea fi prescris pe o reţetă compensată, dar nici nu se găsea. Am reuşit să-l descoperim într-o singură farmacie din Bucureşti, însă costa “doar” 1.800 de lei flaconul cu 10 pastile. Aşa ne-am reamintit umilinţa şi neajunsurile cu care sunt nevoiţi să se lupte cei care apelează la sistemul sanitar, dar şi medicii care lucrează în spitalele româneşti şi am înţeles de ce pacienţii se externează, de foarte multe ori, mai bolnavi decât la internare, iar alţii, foarte renumiţi – precum preşedintele Traian Băsescu sau Teo Trandafir – , preferă să se trateze şi să se opereze în alte ţări din Europa, unde nu sunt puşi să-şi cumpere medicamentele de la farmacie şi unde medicii le zâmbesc frumos. E posibil însă ca şi salariile lor, care depăşesc în mod normal 3.000 de euro, în cazul medicilor specialişti, faţă de 3.000 de lei cât câştigă cei din România, să le conserve jovialitatea şi profesionalismul.
Ce este cardul european de sănătate
Cardul european de asigurări sociale de sănătate este documentul pe care îl obţii gratuit şi în baza căruia poţi beneficia, în caz de nevoie, de tratament medical gratuit pe perioada unei vacanţe petrecute în oricare din ţările din Uniunea Europeană. În baza acestui document, spitalele de stat din UE sunt obligate să le ofere posesorilor cardurilor tratamentul de care au nevoie. Atenţie mare însă: cardul european se poate folosi doar în caz de urgenţă, pentru probleme apărute pe perioada unui concediu. El nu poate fi folosit de către posesor dacă acesta pleacă în mod expres într- un alt stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical la cerere.
Cum îl obţii
Persoanele interesate să obţină acest document trebuie să depună, la sediul casei de asigurări unde angajatorul plăteşte dările către stat, următoarele documente:
– adeverinţă de la locul de muncă;
– formularul-tip (se găseşte la casa de asigurări unde depune actele);
– copie după cartea de identitate;
Pentru minori, cererile se depun la casa de asigurări la care este arondat medicul de familie la care este înscris copilul. Pe lângă copia după certificatul de naştere sau copie după C.I., pentru cei care au împlinit 14 ani, şi cererea- tip completată cu datele minorului, mai este nevoie de o cerere- tip completată de depunător, însoţită şi de o copie după cartea de identitate a acestuia.