Marius Iosif a anulat, printr-o decizie pronunțată pe 21 iunie, cele trei sesizări înainte de a ajunge pe masa CNATDCU. Ulterior, el avea să se pensioneze.
În motivarea deciziei pronunțate, magistratul afirmă că „pentru a face o analiză independentă şi obiectivă a sesizărilor, articolul apărut în presă, care, în opinia autorilor, are rol atât de sesizare, cât şi de motivaţie, dar şi de anexe, după caz, nu este suficient pentru analiza cerută de lege”.
„Această analiză va fi din perspectiva unui specialist, cunoscător al domeniului în care a fost elaborată teza de doctorat, iar nu o simplă apreciere generală, în abstract, parţială, ieşită din context, trunchiată, pe baza unor texte alese de jurnalist”, mai argumentează judecătorul.
El mai argumentează că a respins petiții pentru că nu îndeplineau unele condiții de formă, iar persoanele care le-au depus nu au completat corect formularele.
„Sesizările sunt nedocumentate, nemotivate şi neargumentate, dar conţin acelaşi articol de presă, sunt identice din punct de vedere formal, conţin aceleaşi elemente (sub aspectul suspiciunilor şi acuzaţiilor de plagiat), au aceeaşi structură şi indică aceleaşi coordonate de text ale pretinselor similitudini dintre teza de doctorat şi lucrările anterioare, toate acestea fiind stabilite şi aparţinând unei terţe persoane, autoare a articolului preluat în sesizări”, argumentează Marius Iosif.
El mai afirmă că articolul Emiliei Șercan despre plagiat „nu poate avea pretenţia unei analize corecte, obiective, care să permită fundamentarea soluţiei solicitate prin sesizare, în raport de probe pertinente şi concludente”.
Deși domnul judecător Iosif nu a văzut teza și nici sursele bibliografice, se pronunță asupra fondului. Ei bine, eu pot să spun că așa este și modul în care a plagiat premierul Ciucă: în abstract, parţial, scos din context, trunchiat, pe baza unor texte alese.
Emilia Șercan, pentru G4Media:
Anterior, G4Media a dezvăluit că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost „direcționat” prin metoda „coperta” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif. El a anulat toate sesizările și apoi s-a pensionat.
Ministerul Educației și Unitatea Executivă pot depune recurs împotriva acestei decizii. Unitatea Executivă este organismul din Ministerul Educației unde sunt înregistrate sesizările de plagiat, din punctul de vedere al formei, înainte de fi înaintate Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), singurul care poate analiza dacă suspiciunile se verifică sau nu.
Din cele nouă sesizări depuse pentru verificarea tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă, Unitatea a respins șase, invocând lipsa unor elemente de formă din formularul de sesizare și le-a admis pe cele trei a căror anulare a obținut-o acum Ciucă în instanță.
În luna martie, Emilia Șercan arăta în PressOne că premierul Nicolae Ciucă a blocat în justiţie analiza de plagiat a tezei sale de doctorat.
Jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit pe 18 ianuarie, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP).
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!