Libertatea a comparat efectele economice ale deprecierii leului față de nivelul de 4,4955 lei cât era euro pe 20 ianuarie 2017 la cursul Băncii Naționale a României (BNR).
- La un autoturism Dacia Logan care costă 7.280 de euro, un român plătește acum cu aproape 2.000 de lei în plus față de 2017, din cauza deprecierii leului.
- La un apartament de 60.000 de euro, diferența care trebuie achitată acum față de 2017 este de peste 16.000 de lei.
- Deprecierea monedei naționale face ca un român să plătească, față de 2017, 80 de lei pe lună în plus la o rată sau la o chirie lunară de 300 de euro, arată calculele Libertatea.
Euro a ajuns vineri la un curs oficial de 4,7648 de lei, acesta fiind cel mai mic nivel din 1999, anul din care euro a intrat pe piețele internaționale.
Scăderea este de mai bine de 2,5% față de valoarea de la începutul anului. De altfel, moneda națională a bifat aproape zilnic scăderi în fața monedei europene.
Mai mult, băncile comerciale vând acum euro la 4,8 lei, iar unele au ajuns chiar la 4,84 lei.
Scoatem mai mulți bani din buzunar pentru rate și chirii în euro
O rată sau o chirie de 300 de euro era, la cursul din 20 ianuarie 2017, 1.348 de lei.
La cursul de vineri 25 ianuarie 2019, aceeași chirie este 1.429 lei, diferența fiind de aproximativ 80 de lei pe lună. Astfel, la același curs, într-un an se plătește în plus 960 de lei.
Aceeași situație este și în cazul achizițiilor în euro. Un autoturism Dacia Logan este 7.280 de euro pe pagina de internet a producătorului. Acesta costă acum 34.687 de lei.
La cursul din 20 ianuarie 2017, același Logan ar fi costat 32.727 de lei. Diferența este de 1.960 lei, care acum trebuie plătiți în plus din cauza scăderii leului în fața euro.
Un apartament de 60.000 de euro ar fi costat 269.730 de lei la cursul din urmă cu doi ani.
Acum, însă, pentru același apartament de 60.000, costul în lei este de 285.888, diferența în plus fiind de 16.158 de lei.
Ce cred experții
Există un cumul de factori pentru această situație, spun experții.
Consultantul financiar Adrian Bența spune că factorul principal îl constituie deficitul comercial uriaș pe care îl are România, care se situa la 13,4 miliarde de euro în primele 11 luni din 2018. Mai exact, România importă mai mult decât exportă.
A doua cauză o constituie introducerea taxelor suplimentare de către Guvern, care a permis speculatorilor să atace leul, consideră Bența.
„Sunt două cauze: una este balanța de plăți, și asta cred că este principala, în sensul că avem importuri mult mai mari decât exporturi. Și atunci avem nevoie de euro să le plătim, e cerere de euro, așa că scade leul.
A doua e că se încearcă un atac speculativ, iar BNR-ul este blocat. Guvernul a adoptat măsura taxării activelor bancare pentru a acoperi golurile bugetare. Nu a gândit prea mult în viitor.
BNR nu se poate concentra pe două direcții în același timp, adică să apere și cursul și să avem și dobânzi mici. Vina noastră e că ne-am expus (prin taxa pe lăcomie – n.r.).
Vom vedea în continuare intervenții ale BNR, dar până nu se schimbă trendul privind importurile, să nu ne așteptăm la altceva”, a declarat Bența, pentru Libertatea.
Ce spune BNR despre scăderea leului în fața euro
„De la 1 ianuarie 2019, am avut noi măsuri care au intrat în vigoare, care schimbă datele pe cele două pieţe, atât piaţa valutară, cât şi cea interbancară, cu ROBOR, pentru că cele două pieţe sunt strâns corelate.
Vedem variaţii pe ambele pieţe acum – se caută noi niveluri de echilibre, în funcţie de cererea şi oferta existente în piaţă, în noul context dat”, spunea Suciu în urmă cu două săptămâni.
Analiștii CFA România estimau recent că euro va ajunge la 4,78 de lei în următoarele 12 luni.
„Taxa pe lăcomie”, spaima băncilor
Un raport recent al BNR privind taxa pe activele bancare arăta că mai multe bănci vor avea nevoie de capital din cauza acesteia.
Raportul arăta că 14 bănci vor ajunge sub pragul de solvabilitate în 2019 din cauza „taxei pe lăcomie”, dintre care două de importanță sistemică. În 2020 vor avea nevoie de bani 25 de bănci, dintre care 8 foarte importante.
Efectele creșterii dolarului în fața leului
Dolarul american a înregistrat, la rândul său, o creștere puternică în fața leului: a ajuns vineri la 4,2034 de lei.
Deprecierea leului în fața dolarului se vede, de regulă, în creșterea prețurilor la benzină și motorină, deoarece cotațiile internaționale ale carburanților și petrolului sunt în dolari.
De asemenea, este posibil să crească și prețurile altor bunuri importate în dolari, precum electronicele produse în China sau hainele realizate în țări din Asia, precum Bangladesh sau Vietnam.