Introdusă în anul 1916, ca urmare a condițiilor economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică. Deși majoritatea oamenilor se adaptează cu ușurință modificării orei, cercetătorii au constatat, însă, că organismul are nevoie de aproape 15 zile pentru a se adapta trecerii la ora de vară.
Medicii avertizează că schimbarea orei ar avea chiar și efecte periculoase.
„Crește riscul de infarct cu 5-10% – timp de trei zile după trecerea la ora de vară în special persoanele tinere, active profesional; crește riscul suicidar – timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi și la cei cu vulnerabilități psihoemoționale”, a declarat conf. univ.dr.Tudor Ciuhodaru.
Cum ne afectează trecerea la ora de vară 2018 și cum putem evita problemele de sănătate
Trecerea la ora de vară ar putea afecta și sistemul nervos.
„Scurtarea duratei somnului cu o oră, precum și trezirea cu oră mai devreme, duce la un stres la care organismul reacționează prin creșterea activității sistemului nervos simpatic și a nivelului citokinelor proinflamatorii. Acestea se asociazî expunerii prelungite la lumină și modificări în secreția melatoninei cu efect asupra reglații ritmului circadian (somn-veghe) determinând modificări:
- cardiovasculare manifestate prin variații ale tensiunii arteriale și variate tulburări de ritm cardiac;
- neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolență), astenie, apatie, anhedonie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare și memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetență sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere și ideație suicidară”, a explicat dr. Ciuhodaru.
Medicii recomandă să petreceți cât mai mult timp în aer liber, cu efectuarea unor activități fizice (chiar sub forma unor simple plimbări), precum și o alimentație bogată în fructe și legume proaspete.
Din cauza acestor efecte negative, mai mulţi parlamentari români vor renunţarea la ora de vară. Deputatul PMP (Partidul Mișcarea Populară), Marius Paşcan, a iniţiat un proiect legislativ prin care propune renunţarea la ora de vară, motivând că aceasta are efecte negative asupra sănătăţii populaţiei şi că perturbă transportul feroviar şi aerian.
Citește și #salvatipipera | Mama Lili, bucătăreasa care gătește cu dragoste pentru corporatiști, la cantina de la capătul tramvaiului 16
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro