„Iunie este o lună instabilă, caracterizată de ploi”
Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) susțin că iunie este una dintre cele mai instabile luni ale anului, caracterizată prin ploi și variații de temperatură de la o zi la alta.
An de an, în această perioadă, lumea se întreabă când vine vara, dar uităm de la un an la altul că iunie este o lună instabilă. Și mai, și iunie sunt luni instabile în care plouă. Însă soarele arde atunci când apare. Vara este venită, dar când sunt nori și ploi este normal să fie mai răcoare.
Meteorologul de serviciu ANM:
Specialistul spune că luna mai 2021 a fost o lună record în ceea ce privește cantitatea de precipitații, a plouat mai mult decât în mod normal, dar o concluzie în acest sens și despre iunie poate fi trasă abia la final de lună.
„Săptămâna aceasta și cea care va urma vom avea ploi în fiecare zi cam pe jumătatea de est a țării. Spre Vest-Nord-Vest e mai bine. E soare, se adună norii, plouă. Uneori la 12:00, alteori la 18:00 seara, alteori și la 12:00, și la 15:00, și la 20:00, dar oricum în fiecare zi. Probabilitatea este mai mare după ora 14:00, până în ora 21:00, cu averse și uneori cu descărcări electrice.”
Sursa citată mai spune că există câțiva ani în care s-au înregistrat precipitaţii abundente în luna iunie, multe dintre valori fiind maxime absolute ale staţiilor.
De când se fac înregistrări, cele mai ploioase trei luni iunie au fost în anii: 1969, 1974 și 2018.
„În ultimii zece ani, dacă facem un top, 2018 a fost anul cu cel mai ploios iunie, 2010 este pe locul patru, iar 2020 este pe locul cinci. Anul trecut, acum trei ani, a fost la fel, dar uităm. Sunt fluctuații, într-un an plouă 10 zile pe lună, într-un an 15, depinde cum sunt distribuite ploile. Mai și iunie sunt cele mai ploioase luni și nu ar trebui să ne surprindă”, adaugă meteorologul.
„Există o conexiune între vremea de afară și starea noastră psihică”
Doi experți în somnologie au declarat pentru Libertatea că nu există, din punct de vedere medical, o legătură directă între somn, calitatea acestuia și vreme. Legătura, așa cum susțin specialiștii, poate fi însă dată de depresie.
„Există o conexiune între vremea de afară și starea noastră psihică. Un sfert din depresii se agravează în sezonul rece, când e lumină puțină. Consumul de alcool (și de alte droguri) crește în aceste perioade, precum și în țările nordice, unde sunt perioade lungi de întuneric. Vremea rea și ziua scurtă (puțină lumină naturală) sunt asociate în memoria și instinctele omenirii cu pericolele și lupta pentru supraviețuire și deci și cu o mai mare anxietate”, confirmă psihiatrul Vlad Stroescu.
Experiențele din anii de școală sunt asociate cu vremea și anotimpurile
Legătura dintre vreme și starea psihică este explicată și de psihologul Gabriel Dinu, fondatorul platformei online Gândește Sănătos. Datorită anilor petrecuți în școală, oamenii au tendința să asocieze anotimpurile cu experiențele trăite în copilărie și adolescență. Vara elevii merg în tabere, dorm până târziu, nu au la fel de multe teme, se joacă împreună cu prietenii, merg în excursii cu părinții. „Oamenii au foarte multe stări frumoase, emoții pozitive care, în timp, pentru cel puțin 12 ani, se asociază cu această vreme frumoasă de vară”, spune Dinu.
Toamna și iarna sunt asociate mai degrabă cu responsabilități, viroze, problemele și testele de școală, iar părinții sunt și ei „mai ocupați și mai irascibili”. Se formează o legătură între vremea urâtă și starea emoțională negativă, de frustrare, deprimare.
„În viața adultă, ni se întâmplă de multe ori să ne trezim dimineața, iar afară să fie soare, senin, cald. Mintea noastră accesează automat acele amintiri și emoții pozitive pe care le-am avut vara, în acei 12 ani, și ne simțim bine. La fel, dacă ne trezim și afară plouă, este urât, vânt, înnorat, în mintea noastră se activează asocierea cu stările negative de când eram mici și trebuia să mergem la școală, ne trezeam devreme sau eram izolați și bolnavi acasă. Atunci s-ar putea să ne uităm pe fereastră și să spunem: «vai, dar este oribil afară, nu am niciun chef azi, mai bine mă bag înapoi în pat»”, completează psihoterapeutul.
Aceste asocieri sunt, de multe ori, inconștiente, dar ne pot influența semnificativ starea emoțională în viața de adult. Spre exemplu, spune el, într-o zi în care plouă și este înnorat, apoi apare soarele și este cald, e normal să avem oscilații ale stării psihice.
Soluția este să ieșim afară
Psihiatrul Vlad Stroescu spune că nu ar trebui să ne facem mari probleme în această perioadă de vreme ploioasă, pentru simplul motiv că suntem în lunile din an cu zile lungi și multă lumină naturală, chiar și când e înnorat.
Specialistul subliniază că este frustrant ca vremea de afară să ne țină în case, când pandemia deja a făcut asta un an, dar recomandă să ieșim oricum.
Cred că putem ieși, chiar dacă plouă. Exercițiul fizic, evitarea tutunului și alcoolului sunt gesturi simple care pot contracara efectele cerului acoperit asupra sănătății mintale.
Vlad Stroescu, psihiatru: