Ceea ce este mai interesant este ca femeile normoponderale beneficiaza din plin de aceasta protectie de administrare a acidului folic, care ajunge pana la 90%, pe cand la femeile grase acesta ajunge la doar 44%, iar dozele necesare sunt mult mai mari. Specialistii avertizeaza femeile obeze care se pregatesc pentru graviditate sa slabeasca, iar pe cele gravide sa nu ia prea mult in greutate, pentru ca riscurile la care expun fatul aceste femei sunt foarte mari – diabet, diverse malformatii, defecte de tub neural, nasteri premature etc.
Defectele de tub neural sunt malformatii grave ale maduvei spinarii si sistemului nervos. Rolul protector al acidului folic se poate explica si prin rolul important pe acare il detine in sintetizarea acizilor nucleici ARN si AND si prin rolul esential in divizarea celulara.
Acidul folic ajuta femeile si dupa nastere, stimuland lactatia, oferind protectie impotriva parazitilor intestinali si a toxinelor alimentare.
Acidul folic (vitamina B9) protejeaza consumatorii de pericolul infarctului si al altor boli de inima. Substratul este reprezentat de scaderea nivelurilor de homocisteina din sange, o substanta asociata cu afectiuni cardiace, risc crescut de accidente vasculare. Pe de alta parte, acidul folic stimuleaza formarea hematiilor si leucocitelor, adica “reimprospatarea” sangelui si a sistemului imunitar.
Multi specialisti recomanda administrare in preparate sintetizate – drajeuri. Doza zilnica necesara unui adult este de 180-200 mcg, iar pentru mamele care alapteaza 250-280 mcg. Administrarea in cure scurte are efecte bune mai ales pentru cei care sufera de diverse afectiuni cronice sau care urmeaza tratamente cu estrogeni, sulfonamide, fenobarbital, aspirina etc.
Acidul folic ne ajuta si sa fim frumosi – confera pielii un aspect sanatos si vindeca unele pete de decolorare; asociat cu alte vitamine din compelxul B intarzie incaruntirea parului. Actioneaza si pentru prevenirea anemiei.
S-au semnalat insa si reactii alergice ale pielii. Pentru aceste persoane, acidul folic trebuie procurat din surse naturale: legume de culoare verde inchis, varza, spanac, morcovi, drojdie de bere, ficat, galbenus de ou, caise, dovleac, gulii, ridichi negre, fasole verde, telina si portocale, faina de secara integrala si neagra. Prin fierbere, expunere la temperaturi inalte, acidul folic e distrus.

 
 

Urmărește-ne pe Google News