Pentru a avea dinti si gingii sanatoase este extrem de importanta mentinerea unei igiene riguroase. Riscul de aparitie a cariilor si a bolii parodontale scade semnificativ daca se realizeaza o curatare foarte buna a cavitatii bucale.
Curatarea dintilor se face mai ales prin periaj – de doua ori pe zi – dimineata si seara, inainte de culcare -, utilizan-du-se periuta si pasta de dinti.
Periajul corect dureaza 3 minute, iar miscarile trebuie sa fie verticale si intotdeauna dinspre gingie spre dinte. Daca sunt orizontale, placa bacteriana nu e indepartata, ci impinsa intre dinti, iar daca miscarile sunt verticale, dar dinspre dinte spre gingie, e favorizata retractia gingivala.
Periuta se tine cu capul plasat orizontal (jumatate pe dinte, jumatate pe gingie), la un unghi de 45 de grade cu axul dintelui. La inceput, se fac cateva miscari vibratorii, pentru ca perii sa intre intre dinti si sa curete aceasta zona. Apoi se fac miscarile verticale de periaj dinspre gingie spre dinte, curatand si masand astfel si gingia, nu numai dintele. Tot asa trebuie curatate si fetele interioare ale dintilor (dinspre limba sau cerul gurii). In zona frontala (incisivi, canini), pe fata interioara a dintilor, pentru o mai buna manevrabilitate a periutei aceasta se tine in pozitie verticala si tot cu miscari verticale se curata si aceste zone. La nivelul maselelor, fetele ocluzale (sau cele pe care mestecam) se curata miscand periuta circular.
Cumparati pasta cu fluoruri
E important ca pasta de dinti sa fie fluorurata, contand mai putin marca. Pentru persoanele care sufera de afectiuni stomatologice (probleme parodontale, dinti sensibili) exista paste de dinti speciale, pe care le poate recomanda medicul dentist.
Ce mai folosim pentru igiena dentara?
1. In afara de periajul dintilor, este indicat sa mai curatam limba si fata interna a obrajilor, igienizarea acestora contribuind in mod semnificativ la mentinerea unei cavitati bucale curate.
2. Pentru curatarea zonelor interdentare e recomandata folosirea atei dentare. Trebuie utilizata zilnic, pentru indepartarea placii bacteriene dintre dinti, unde periuta nu reuseste sa intre si sa curete bine. In lipsa utilizarii atei, aceasta zona prezinta risc maxim de aparitie a cariilor. Exista si un tip de ata dentara prevazuta in partea de mijloc cu o portiune mai buretoasa, pentru curatarea locurilor de sub lucrarile dentare.
3. Periutele interdentare sunt alte dispozitive utile pentru igienizarea interdentara, la persoanele care au spatii intre dinti. Seamana cu o perie de spalat sticle in miniatura.
4. Stimulatoarele gingivale (din cauciuc, plastic) si irigatoarele orale sunt si ele utile in curatarea cavitatii bucale.
5. Apa de gura are efect antimicrobian, impiedicand depunerea placii bacteriene. Atentie la apele de gura care contin clorhexidina! Acestea sunt foarte eficiente, dar trebuie folosite o perioada limitata de timp, dupa care se face pauza, deoarece pot duce la colorarea dintilor si a obturatiilor.
Periuta clasica sau electrica?
In magazine exista atat periute manuale, cat si electrice. Acestea din urma sunt indicate in special copiilor, pana reusesc sa deprinda tainele periajului, si persoanelor care, din cauza unor dizabilitati, nu isi pot curata corect dintii cu o periuta clasica.
Odata ce ne insusim tehnica de periaj corecta, conteaza mai putin daca folosim o periuta clasica sau una electrica. Important este, in schimb, ca aceasta sa fie inlocuita o data la 3-4 luni, pentru ca perii se tocesc si nu mai curata eficient dintii.
Andrei Tirpea
Medic dentist