Ai auzit de atâtea ori că „orice criză e o oportunitate”. Vorbe goale, cel mai adesea, este o oportunitate pentru foarte-foarte puțini. Dar totuși, noi, restul, putem măcar să învățăm ceva, ca să fim puțin mai pregătiți pentru următoarea. Iată trei exemple desprinse din realitatea recentă.

Jobul

Anul trecut, în București, stațiile de metrou de la Pipera și Aurel Vlaicu se revărsau de oameni. Acum, traficul a scăzut la un sfert. Toți ceilalți, majoritatea angajați la așa-numitele „multinaționale”, lucrează acum de acasă.

Stația de metrou de la Pipera, acum un an

Unii poate se vor întoarce la birou, dar multora le-a fost comunicat deja că nu va mai fi cazul. Munca de acasă îi scutește companiei banii de chirie, iar angajatului, timpul pe drum. Dacă este sau nu mai productiv așa, e o discuție nesfârșită, dar un lucru e cert: cererea pentru spațiile de birouri va scădea și probabil că nu se vor mai construi altele noi pentru foarte mulți ani.

Pipera, în timpul pandemiei. Foto: Dumitru Angelescu

Cine va câștiga financiar din această situație? Deocamdată, salariile au rămas la fel, iar companiile se bucură că economisesc niște bani. Dar în viitor se întrevede deja o întreagă dezbatere, la nivelul fiecărei companii, dar și al întregii societăți.

În Elveția, de exemplu, Curtea Supremă a decis anul acesta că atunci când locul de muncă este propriul domiciliu, angajatorul trebuie să contribuie cu măcar o parte din chirie. 

În SUA, în schimb, munca de acasă a dus la tăieri de salarii – fie direct, cu argumentul că angajații au costuri mai mici, fie indirect, prin faptul că au fost angajați unii din locuri unde costul vieții este mult mai redus.

În oricare caz, angajații care pot lucra de acasă au rămas cei mai avantajați – restul, care nu lucrează pe teren (și care nu sunt absolut esențiali pentru funcționarea economiei și a societății), au rămas adesea fără niciun fel de venit.

Angajații care pot lucra de acasă au rămas cei mai avantajați

Lecția #1: dacă nu ai o meserie pe care să o poți practica de oriunde, poate că este timpul să înveți una, că nu știi când îți va putea fi de folos.

Casa

Următoarea etapă, care deja poate fi constatată, este migrația către periferii tot mai îndepărtate, o adevărată centrifugare a orașelor. Dacă tot pot să lucrez de acasă, de ce să stau într-un loc scump, poluat și neprietenos? 

De la începutul pandemiei, mulți au ales să se mute la periferia orașelor sau chiar la țară

În San Francisco, oraș unde costul locuirii este astronomic din cauza companiilor de tehnologie care au sediul acolo, chiriile au scăzut deja cu 35%. Unii s-au mutat la zeci de kilometri de oraș sau chiar în alte state, alții, după cum reiese din statistici, au ales să stea iar cu părinții

Parizienii, înainte de ultimul lockdown, au ales să fugă spre casele pe care mulți le au pe la țară, de au format ambuteiaje uriașe pe autostrăzi. Fenomenul începe să fie cumva vizibil și în România, unde unii s-au mutat deja chiar și în alt oraș, iar alții își caută.

Lecția #2: nu îți cumpăra o locuință prea scumpă doar pentru motivul că este centrală și aproape de orice loc de muncă, pentru că s-ar putea să nu mai conteze, iar valoarea să-i scadă.

Banii

Cel mai afectat dintre toate a fost sectorul serviciilor: în restaurante, hoteluri, taximetrie etc. – oamenii au rămas adesea fără niciun fel de venit. Clienții acestor servicii însă s-au trezit cu mai mulți bani în buzunar. Fără ieșiri în oraș, fără concedii și fără aproape niciun fel de alt divertisment – pe ce să cheltui banii? Mulți au descoperit cu ocazia asta că de fapt pot strânge economii

Nu știe nimeni ce se va întâmpla atunci când lucrurile vor reveni la normal. Oare lumea va dori să recupereze cumva, pentru a-și reface echilibrul personal? Sau va constata că banii astfel cheltuiți sunt mult mai util de folosit în alte scopuri?

Primul lucru pe care îl face acum toată lumea este să își regândească bugetele și nevoile, situație care își va face simțite efectele pentru mulți ani de acum, dacă nu chiar pentru generații – pentru că revoluția tehnologică în desfășurare sub ochii noștri nu ne va lăsa, probabil, să ne întoarcem vreodată de unde am plecat.

Celălalt lucru, la fel de important, este că o mulțime de oameni care până acum activau în domeniile afectate își vor căuta de lucru în cele până acum stabile. Cineva care a stat acasă fără bani jumătate de an știe că nu vrea și nu poate să-și asume riscul ăsta încă o dată, indiferent de motive. Așa că va prefera orice alt loc de muncă, astfel că presiunea o va resimți aproape toată lumea.

Lecția #3: Atunci când te gândești la un traseu de educație și carieră, pentru tine sau pentru copiii tăi, alege-l nu pe cel pentru care există cerere azi, că nu se știe cât va mai dura, ci mai degrabă pe cel care asigură un set de competențe necesare în orice situație și greu de găsit la alții.

Dacă unele locuri de muncă au fost afectate de pandemie, altele, în schimb, au devenit foarte căutate

***
Acesta este un articol din seria Școala de bani, proiect editorial inițiat și susținut de BCR, cu un conținut jurnalistic independent, dedicat economiei moderne, educației financiare și temelor legate de importanța unei conversații echilibrate între actorii economici.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News