„Creditele luate în valută au un risc extrem de ridicat”
“Pe piaţa creditelor nu vor fi schimbări majore, întrucât creditele în valută au în continuare un risc extrem de ridicat. Nu trebuia să ajungem la acest nivel de devalorizare a leului ca să realizăm asta! Creditul în euro trebuie să îl facă doar cei care au venituri în moneda europeană, iar împrumuturile în lei sunt fără riscuri pentru cine are salariu în moneda naţională”, ne-a precizat Radu Cristian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
„Panică pe piaţa imobiliară”
“Instabilitatea cursului leu-euro riscă să creeze panică pe piaţa imobiliară, iar numărul tranzacţiilor, care oricum este limitat în această perioadă, poate scădea şi mai mult. Factorul psihologic este determinant în această piaţă. Un alt aspect ce merită luat în calcul e cel al preţului, care se exprimă în euro, adică asistăm practic la o scumpire a apartamentelor cu fiecare nou prag maxim atins”, ne-a declarat Adrian Erimescu, manager general imobiliare.ro.
„Ne paşte o criză alimentară!”
“Agricultorii au probleme mari din cauza devalorizării zilnice a leului, fiind deseori în imposibilitatea de a face plăţi. Ne aşteptăm la scumpiri în lanţ ale produselor alimentare, ceea ce va conduce la o viitoare criză alimentară, întrucât consumatorul nu mai e capabil să îşi asigure coşul zilnic de cumpărături”, ne-a explicat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli.
„Benzina va ajunge la 7 lei litrul”
“Măcar în această vară să reuşim să menţinem la nivelul actual preţul carburanţilor. Însă la cum sunt lucrurile în acest moment, e puţin probabil ca acest fapt să se întâmple. Dacă moneda naţională continuă să se deprecieze, iar barilul se scumpeşte, sortimentele premium de benzină şi de motorină vor ajunge să coste la sfârşitul verii peste 7 lei litrul”, ne-a spus Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor din România.